Historisk arkiv

Mottaksutvalgets utredning på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil vurdere hvordan tilbudet til asylsøkere bør være og best kan organiseres, og sender derfor Mottaksutvalgets utredning på høring.

Regjeringen vil vurdere hvordan tilbudet til asylsøkere bør være og best kan organiseres og sender derfor Mottaksutvalgets utredning på høring.

Utvalget som ble ledet av Gunnar Berge overrakte 6. juni utredningen “I velferdsstatens venterom” til justisminister Knut Storberget. Utvalget har hatt som oppgave å foreta en helhetlig gjennomgang og vurdering av mål, strategier og virkemidler for mottak av asylsøkere, og utrede ulike modeller for organisering og ansvarsplassering.

- Det viktigste vi kan gjøre for asylsøkere, uansett hva slags mottakstilbud som gis, er å sørge for rask saksbehandling av asylsøknadene deres. En grundig og rettssikker saksbehandling vil imidlertid alltid ta noe tid, og da er det Regjeringens politikk at asylsøkere skal ha et tilbud som gjør at de ikke faller utenfor det norske samfunnet mens søknaden er til behandling, sier justisminister Knut Storberget.

Utvalget anbefaler en videreføring av dagens mottaksmodell med noen justeringer. Blant annet foreslås å innføre mottak som har lengre avtaleperioder og lengre oppsigelsestid, for å motvirke at viktig kompetanse forsvinner ved avvikling av mottaksplasser. Det foreslås en større grad av lovregulering av tilbudet til asylsøkere, ved at mottakstilbudet  tas inn i en egen lov. Et annet forslag er at asylsøkere i større grad gis mulighet til å bo privat og samtidig motta økonomiske ytelser.  

Høringsfristen er satt til 15. januar 2012.