Historisk arkiv

1,9 milliarder til økt satsing i justissektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Styrkingen av hele straffesakskjeden videreføres i Regjeringens budsjettforslag for justissektoren. – Regjeringen fører en aktiv og helhetlig justispolitikk, og tar gjennom budsjettforslaget for 2008 et nytt skritt mot et tryggere og bedre velferdssamfunn, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til justissektoren neste år med ca. 1,9 milliarder kroner, inkludert bevilgningen til kriminalitetsbekjempelse på andre departementers budsjetter.

  • Kriminalomsorgen styrkes med ca. 630 millioner kroner, hvorav en økning på 395 millioner går til videre bygging av Halden fengsel.
  • Budsjettet for politi og påtalemyndighet økes med 245 millioner kroner, hvorav 64 millioner kroner skal benyttes i forbindelse med utvidet bruk av DNA i etterforskningen med virkning fra 01.09.2008. I tillegg videreføres tiltak fra RNB med ca. 94 millioner. Bevilgningen til nytt radiosamband for nødetatene foreslås økt med ca. 400 millioner. I løpet av 2008 skal politiet ha nye vernevester og våpen.
  • Rettighetene og hjelpetilbudet til fornærmede og kriminalitetsofre foreslås styrket med vel 44 millioner kroner gjennom ulike tiltak.
  • Redningshelikopterberedskapen foreslås styrket med ca. 160 millioner kroner. I tillegg dobles det samlede tilskuddet til de frivillige organisasjonene innenfor redningstjenesten.

Dette er noen av Regjeringens forslag til budsjett for justissektoren der styrkingen av hele straffesakskjeden videreføres. Justisdepartementets budsjettforslag har en økning på 9,2 prosent i forhold til i fjor.

– Regjeringen fører en aktiv og helhetlig justispolitikk, og tar gjennom budsjettforslaget for 2008 et nytt skritt mot et tryggere og bedre velferdssamfunn, sier justisminister Knut Storberget.

Kriminalomsorgen
Arbeidet med å øke kapasiteten i fengslene og redusere soningskøen fortsetter. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen knyttet til kriminalomsorgen i 2008 med ca. 630 millioner kroner, deriblant ca. 14 millioner kroner til opplæring, kulturtiltak, bibliotektjenester, fengselsprestetjenester og helsetjenester for innsatte. Til videreføring av bygging av Halden fengsel foreslås bevilgningen økt med ca. 395 millioner kroner (til 530 millioner kroner) på Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med 40 millioner kroner til igangsettelse av et landsdekkende prøveprosjekt med soning med elektronisk kontroll i domfeltes bopel. Tiltaket vil tilsvare 50 plasser i 2008 og om lag 130 plasser i 2009.

Videre foreslås det å bevilge 20 millioner kroner til ekstraordinært vedlikehold ved Ullersmo fengsel og 20 millioner kroner ekstra til drift av kriminalomsorgen. Det foreslås å øke bevilgningen til Kriminalsomsorgens utdanningssenter med 36 millioner kroner blant annet som følge av at opptaket til fengselsbetjentutdanningen vil bli rekordhøyt til neste år med 250 aspiranter. Det foreslås å øke bevilgningen med én million kroner til økt bruk av behandlingsplasser for innsatte kvinner med rusproblemer. 

Samlet vil det med budsjettforslaget for 2008 bli etablert nær 400 nye soningsplasser i 2006-2008 (77 nye fengselsplasser i 2008), og bevilgningen knyttet til kriminalomsorgen vil ha økt med nærmere 1,1 milliard kroner i løpet av perioden 2006-2008. Halden fengsel vil gi 251 nye fengselsplasser når fengselet står klar til bruk våren 2010.

Politi og påtalemyndighet
Regjeringen har økt politibudsjettet med til sammen ca. 260 millioner kroner i løpet av 2006 og 2007, og foreslår å øke bevilgningen til politi- og påtalemyndigheten med til sammen ca. 245 millioner kroner i 2008. Styrkingen omfatter blant annet ca. 64 millioner kroner til økt og utvidet bruk av DNA i etterforskningen. Det er lagt til grunn at ordningen skal sentralfinansieres, og at lovendring vil kunne tre i kraft med virkning fra 1. september 2008. Dette vil kunne frigjøre ressurser slik at politiet kan prioritere andre oppgaver. Dette vil kunne bidra til en mer effektiv ressursbruk i politiet slik at flere saker kan oppklares. Tall fra Storbritannia viser at DNA kan gi en mer effektiv etterforsking, slik at flere saker kan oppklares på kortere tid.

Det rekordhøye opptaket på 432 studenter på Politihøgskolen videreføres i 2008 for å sikre tilstrekkelig tilgang på fagutdannet personell. I tillegg sørges det for investeringer i vernevester og våpen for å ivareta tryggheten til ansatte.

Innsatsen mot vold i nære relasjoner foreslås styrket med 10 millioner kroner for å øke kompetansen og ordningen med familievoldskoordinatorer i politidistriktene. Alle politidistriktene skal pålegges en minstestandard der familievoldsloordinatorfunksjonen skal være en 100 prosent stilling. I de største politidistriktene skal det etableres egne team. Teammodellen skal være landsdekkende i den forstand at distrikter uten egne team skal sikres kompetanseoverføring/bistand der det er behov for det.

Det foreslås å styrke bevilgningen med 5,5 millioner kroner for å etablere ytterligere tre Barnehus i 2008. Ordningen vil da være landsdekkende og etablert i alle helseregioner. Regjeringen ønsker at behandlingstilbudet til voldsutøvere skal videreutvikles og gjøres landsdekkende. Alternativ til vold (ATV) vil ha en sentral rolle. Det foreslås å bevilge inntil tre millioner kroner til å etablere ytterligere to ATV-tilbud, samt øke tilskuddet til ATV i Asker og Bærum. I dag er det tilbud i Oslo, Drammen, Telemark og Vestfold.

Driftsbudsjettet økes med ca. 13 millioner kroner blant annet til å følge opp den økte satsingen på bekjempelse av ulovlig, urapportert og uregulert fiske.

Gjennom Schengen-avtalen deltar Norge blant annet i EUs arbeid med yttergrensekontroll. Det foreslås å øke politibudsjettet med 50 millioner kroner for å dekke Norges bidrag til fondet og politiets administrasjon av ordningen.

Tiltakene som ble vedtatt i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2007 videreføres med ca. 94 millioner kroner i 2008.

Sett i sammenheng med innføring av første trinn av nytt felles digitalt nødnett for nød- og beredskapsetatene (politi, helse, brann) og etablering av til sammen ca 400 nye soningsplasser i perioden 2006-2008 (gir betydelig flere varetekts- og soningsplasser), vil dette bidra til å øke muligheten for å oppklare flere saker, bidra til en mer effektiv ressursbruk og øke tryggheten for ansatte i politiet. Dette vil styrke den samlede politikraften i hele landet.

Domstolene
Den nye tvisteloven trer i kraft fra 1. januar 2008. Reformen forventes å bidra til hurtigere, billigere og riktigere tvisteløsning. Det forelås å sette av 22 millioner kroner til investeringer i teknisk utstyr (lydopptak/lydoverføring, videokonferanseutstyr og elektronisk samhandling) i 2008 for å kunne realisere målene og gevinstene ved reformen.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Finnmarkskommisjonen og Utmarksdomstol for Finnmark med 7,6 millioner kroner i 2008.

Økningen i bevilgningen til Tinglysingsprosjektet i 2007 foreslås videreført med 15 millioner kroner i 2008 som følge av økt sakstilfang over lengre tid.

Fornærmede og pårørende, volds- og kriminalitetsofre
Regjeringen vil øke innsatsen for å styrke rettighetene til fornærmede og pårørende og bedre hjelpetilbudet for kriminalitetsofre. For 2008 foreslås det å øke bevilgningen med til sammen ca. 44 millioner kroner til dette formålet. Det foreslås å øke bevilgningen med 13,35 millioner kroner for å styrke fornærmedes stilling og rettigheter i straffeprosessen. Det er lagt til grunn at endringene vil kunne tre i kraft fra 1. juli 2008.

Budsjettet er foreslått økt med 14,5 millioner kroner for å styrke stillingen til voldsofre. Det er lagt til grunn at lovforslag som vil bli fremmet høsten 2007 kan tre i kraft med virkning fra 1. januar 2008. Innsatsen mot vold i nære relasjoner og overgrep mot barn skal styrkes med 15,5 millioner kroner til etablering av Barnehus og utvidelse av ordningen med familievoldskoordinatorer.

Regjeringen vil videreutvikle ordningen med rådgivningskontor for kriminalitetsofre og bevilger én million kroner for å sette i gang et pilotprosjekt for etablering av en gratis støttetelefon for kriminalitetsofre i 2008.

Redningstjenesten, samfunnssikkerhet og beredskap
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til redningshelikopterberedskapen med til sammen ca 160 millioner kroner for blant annet å etablere døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege ved redningshelikopterbasene på Ørland og Rygge 1. juli 2008 og etablere ny redningshelikopterbase i Florø med døgnkontinuerlig tilstedevakt drevet av Forsvaret innen 1. januar 2009. Rygge blir etablert som fast base. Med regjeringens forslag vil tilstedevaktordningen være innført ved alle redningshelikopterbasene på fastlandet. Tilstedevakt ved alle fastlandsbasene og ny base på Nord-Vestlandet er en forbedring av kvaliteten på redningshelikoptertjenesten og bidrar til hurtigere responstid og å øke tryggheten til befolkningen.

Videre er budsjettet til redningstjenesten styrket i forbindelse med økte vedlikeholdskostnader for dagens redningshelikoptre og for videreføring av prosessen med å skaffe nye redningshelikoptre.

I tillegg foreslås det å doble det samlede tilskuddet til de frivillige organisasjonene innenfor redningstjenesten fra ca. 6 millioner kroner til ca. 12 millioner kroner. Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen med ca. 400 millioner kroner til innføring av nytt felles digitalt nødnett for nød- og beredskapsetatene.  

Pass
Regjeringen foreslår å redusere passgebyret for voksne fra 990 kr til 450 kr (med 540 kroner, ca. 55 prosent) fra 01.01.2008. Tiltaket anslås å gi en inntektsreduksjonen for staten på ca 207,4 millioner kroner i 2008. Forslaget er et ledd i Regjeringens arbeid for å tilpasse gebyrene til produksjonskostnadene. Passgebyret for barn ble redusert fra 420 kroner til 270 kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2007.

Svalbardbudsjettet
Regjeringen vil innføre et nytt skattesystem på Svalbard fra 2008 som samlet gir en inntektsreduksjon på 14 millioner kroner. Endringene vil gjøre skattesystemet mer tidsmessig og bedre tilpasset det ordinære norske skattesystemet og internasjonale rammebetingelser.

Forskning
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen i 2008 på Justisdepartementets budsjett med tre millioner kroner til forskning, bl.a. i forhold til DNA og bruk av alternative straffereaksjoner.