Historisk arkiv

Høring om nye straffebestemmelser

Folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet sender på høring et forslag til et nytt kapittel i den nye straffeloven om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Justisdepartementet foreslår et nytt kapittel i den nye straffeloven om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Dette går fram av ”Høringsnotat – straffebestemmelser om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser”. Disse forbrytelseskategoriene finnes ikke straffeloven i dag.

Før de nye bestemmelsene er på plass skjer eventuell strafforfølgelse for slike forbrytelser derfor på grunnlag av straffelovens bestemmelser om drap, voldtekt, frihetsberøvelse mv.

- Når vi nå får på plass egne straffebestemmelser om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, vil ingen kunne hevde at Norge er et fristed for krigsforbrytere, sier justisminister Knut Storberget.

Det foreslås at de groveste av disse forbrytelsene skal ha en strafferamme på 30 års fengsel. Forbrytelsene foreldes ikke, og personer som oppholder seg i Norge kan strafforfølges for en slik forbrytelse selv om den er begått i utlandet. 

De nye straffebestemmelsene vil sikre at Norge har samme mulighet for å pådømme slike forbrytelser som Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

På noen områder foreslås det at de norske bestemmelsene om krigsforbrytelser skal gå lenger enn bestemmelsene som gjelder for Den internasjonale straffedomstolen ("Roma-vedtektene"). Blant annet foreslås det at aldersgrensen i bestemmelsen om forbud mot å verve, utskrive eller bruke barn i stridigheter i forbindelse med en væpnet konflikt skal være 18 år i stedet for 15.

Det tas sikte på å fremme lovforslag for Stortinget høsten 2007, slik at de kan tre i kraft fra 1. januar 2008.

Aktuell lenke
Høringsnotat – straffebestemmelser om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser