Historisk arkiv

170 millioner til økt satsing i justissektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringens satsing på politiet gir resultater, i form av flere saker i domstolene og flere varetektsfengslinger av vinningskriminelle. Derfor foreslår Regjeringen i revidert nasjonalbudsjett å øke bemanningen i domstolene og i fengslene. I tillegg vil Regjeringen øke antall returer av utlendinger uten lovlig opphold og samtidig ta vare på de som har rett til beskyttelse.

– Jeg er glad for at Regjeringens satsing på justissektoren gir resultater i hele straffesakskjeden. Når vi nå styrker sektoren med ytterligere 170 millioner kroner, sørger vi for at både domstolene og kriminalomsorgen klarer å opprettholde effektiviteten samtidig som politiets oppklaringsprosent øker, sier justisminister Knut Storberget.

40 millioner til kriminalomsorgen. Regjeringen har fjernet soningskøen, og fengslene har høy kapasitetsutnyttelse. For å videreføre det høye aktivitetsnivået styrkes kriminalomsorgen med 20 millioner kroner; 16 millioner kroner til styrking av driften og fire millioner kroner til en ny klasse ved fengselsskolen. I tillegg foreslås 20 millioner kroner over Fornyings- og administrasjonsdepartementets budsjett til vedlikehold i fengslene. Bevilgningene knyttet til kriminalomsorgen er for perioden 2006-2010 økt med nesten 1,9 milliarder kroner.

15 millioner til domstolene. Domstolene i Norge er mer effektive enn noen gang, og det har vært en positiv utvikling i saksbehandlingstidene de siste årene. Samtidig har domstolene hatt hatt en økning i saksmengden, og det forventes en ytterligere vekst i antall straffesaker som følge av økt oppklaringsprosent i politiet. Regjeringen foreslår derfor å styrke bemanningen i domstolene med 15 millioner kroner for å sikre fortsatt rask saksavvikling. Dette kommer i tillegg til økningen på 77 millioner kroner inkl. lønns- og prisjustering som domstolene fikk i saldert budsjett 2010, samt 195 millioner kroner over Fornyings,- administrasjons og kirkedepartementets budsjett til videreføring av bygging av nye lokaler for Gulating lagmannsrett og ombyggingsarbeider for Inntrøndelag tingrett.

91,6 millioner til økt retur. Regjeringen vil øke antall returer av utlendinger uten lovlig opphold og foreslår derfor å styrke arbeidet med ytterligere 90 millioner kroner. Satsingen vil bidra til at rundt 1000 flere personer returnerer i år, hvorav halvparten frivillig. I tillegg foreslås en oppgradering og utvidelse av politiets lukkede utlendingsinternat på Trandum med 50 nye plasser.

20 millioner til PST. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har de senere årene fått stadig større utfordringer i sitt arbeid. For at PST skal kunne ivareta oppgavene sine på en best mulig måte, foreslår Regjeringen å øke bevilgningen til PST med 20 millioner kroner. Bevilgningsøkningen skal blant annet gå til arbeidet med å forebygge terror og ivareta livvakttjenesten.

Én million til Spesialenheten. Regjeringen foreslår å styrke Spesialenheten for politisaker med én million kroner for å sikre at kvaliteten på arbeidet opprettholdes og saksbehandlingstiden holdes nede.

Tre millioner til Nansen-Amundsen-året. I 2011 er det 150 år siden Fridtjof Nansen ble født og 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Regjeringen foreslår derfor tre millioner kroner til en nasjonal overbygging for å markere Nansen-Amundsen-året.