Historisk arkiv

Kriminalomsorgen styrkes med 40 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å styrke kriminalomsorgen med 20 millioner til økt drift og en ny klasse ved fengselsskolen. I tillegg foreslås 20 millioner til bedre vedlikehold.

Presentasjon av revidert nasjonalbudsjett
Justisminister Knut Storberget presenterte regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett i Oslo fengsel.

 

Regjeringen foreslår å styrke kriminalomsorgen med 20 millioner til økt drift og en ny klasse ved fengselsskolen. I tillegg foreslås 20 millioner til bedre vedlikehold.

– Mer politikraft og mer effektive etterforskningsmetoder har ført til økt oppklaring og mer bruk av varetekt. Vi vil nå styrke kriminalomsorgen ytterligere slik at de kan håndtere den økte pågangen, sier justisminister Knut Storberget.

Mer politikraft og mer effektive etterforskningsmetoder har ført til økt oppklaring og mer bruk av varetekt. Antall utenlandske innsatte i varetekt har også økt. I år har det vært over 980 varetektsinnsatte i fengslene pr. dag, mot 799 i 2009. Dette fører til at fengslene har meget høy kapasitetsutnyttelse. For å videreføre det høye aktivitetsnivået i kriminalomsorgen er det behov for å styrke kriminalomsorgens driftsbudsjett med 16 millioner kroner i 2010.

Det er et stort behov for kvalifisert bemanning i fengslene, og Regjeringen foreslår derfor å ta opp en ekstra klasse med fengselsbetjenter høsten 2010. Dette vil øke klasseopptaket med om lag 25 aspiranter. Aspirantene vil starte sin utdanning som ekstrabetjenter i de fengslene hvor behovet er størst. Oslo fengsel er blant de fengslene som vil bli prioritert i denne sammenheng.

Regjeringen foreslår også 20 millioner kroner til økt vedlikehold av fengslene over Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets budsjett. Dette er viktig for å redusere vedlikeholdsetterslepet og sikre gode og tidsmessige lokaler til straffegjennomføring.   

Bevilgningene knyttet til kriminalomsorgen er for perioden 2006-2010 økt med nesten 1,9 milliarder kroner.