Historisk arkiv

Offensiv mot kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i VG 11.01.2006

Vi må oppdage og oppklare mer kriminalitet. Vi må få bukt med soningskøene. Og vi må forhindre vold og overgrep, særlig mot kvinner og barn, samt bedre tilbudet til voldsofre, skriver justisminister Knut Storberget i et innlegg i VG.

Innlegg i VG 11. januar 2006

Offensiv mot kriminalitet – vi leverer!

VGs lederskribent karakteriserer 30. desember 2005 justisfeltet som ”et viktig samfunnsområde med store utfordringer” og berømmer meg og regjeringen Stoltenberg for å være ambisiøse på dette feltet. Dette i kontrast til opposisjonen, representert ved FrPs Siv Jensen og Høyres Jan Tore Sanner, som kritiserer meg for å komme med utspill og løfter. De er redd jeg ikke skal levere.

Jeg kan berolige dere: De mål Regjeringen har satt seg på justisfeltet, har vi ambisjoner om å nå. Vår visjon om et samfunn der alle kan leve i trygghet, ønsker vi å virkeliggjøre. Vi leverer!

Tre oppgaver har pekt seg ut som særlig viktige, og har derfor fått førsteprioritet i mitt arbeid: Vi må oppdage og oppklare mer kriminalitet. Vi må få bukt med soningskøene. Og vi må forhindre vold og overgrep, særlig mot kvinner og barn, samt bedre tilbudet til voldsofre.

Dette er ikke bare løfter for kommende arbeid. Vi er i full gang med å levere. Allerede tre uker etter regjeringsskiftet la vi fram et justisbudsjett der politiets bevilgninger ble styrket med totalt 87, 7 mill. kroner – et viktig løft for å oppdage og oppklare mer kriminalitet. Vi har styrket ØKOKRIM med 11 årsverk og 6,2 millioner kroner. Dette innebærer en vesentlig styrking i kampen mot økonomisk kriminalitet. Allerede i dag har vi fått på plass 75 nye fengselsplasser. Også innholdet i soningen styrkes som følge av Stoltenberg-regjeringens budsjett: Opptaket til fengselsskolen (KRUS) økes med en ekstra klasse, driftsrammene i kriminalomsorgen økes med sju mill. kroner og bevilgningen til fengselsundervisningen med 21,3 mill. kroner. Vi etablerer Barnas Hus, et nasjonalt kompetansesenter for barn som utsettes for overgrep. Organisasjonen Alternativ til vold er som følge av vårt budsjett sikret fortsatt drift av deres prosjekt i Vestfold. Driften av Rådgivningskontorene for kriminalitetsofre og informasjonstilbud både til voldsofre og andre ofre for kriminalitet ble også styrket gjennom vårt tilleggsbudsjett. Alt i forhold til Bondevik-regjeringens budsjettforslag for 2006. Tør jeg minne om at Sanners parti i fire år var del av denne regjeringen, med god mulighet for å ta grep om kriminalpolitikken?

Vi sitter ikke og ser på at 95 prosent av alle vinningsforbrytelsene i Oslo forblir uoppklart, eller at over 90 prosent av dem som blir utsatt for voldtekt og vold i hjemmet, opplever at samfunnet ikke reagerer. Regjeringen tar tak i disse utfordringene. Våren 2006 vil vi legge fram sak for Stortinget om bruk av DNA i strafferettspleien. Regjeringen ser det som viktig å gi politiet mulighet til økt bruk av DNA som bevis når dette er hensiktsmessig. Vi ønsker sentral finansiering av DNA-analyser, og vil utvide DNA-registeret. Dette må følges opp med en videre debatt om politimetoder, kompetanseutvikling og utstyr, der sentrale rettssikkerhetsprinsipper og personvernhensyn ivaretas.

Vi sitter ikke og ser på at mangel på tilstrekkelig varetekts- og soningskapasitet og knappe ressurser til innhold i soningen forsterker problemet med gjengangerkriminelle. I dag står det nesten like mange personer i kø for å komme inn til soning som det er innsatte i norske fengsler. Soningskøene svekker straffens forbyggende virkning. Når ny kriminalitet begås av straffedømte eller tiltalte som venter på dom og soning, svekkes tilliten til vårt straffesystem og vår kriminalpolitikk. Regjeringen vil derfor øke kapasiteten i fengslene ytterligere, både ved å bygge nytt, ved å bygge om og ved å se på alternative soningsformer. Soningskøene skal bort. Hvorfor klarte ikke den forrige regjeringen dette?

Og vi aksepterer ikke at kvinner og barn blir ofre for voldelige menn. Derfor har vi lansert tiltak for å stoppe familievolden: Politiet skal rykke ut når det får melding om bråk i hjemmet, og få økt kompetanse i mekling og konflikthåndtering. Det iverksettes prøveprosjekt med såkalt omvend voldsalarm, der overgriper må bære elektronisk fotlenke. Vi vil foreslå utvidet registrering av DNA-prøver av voldsmenn. Retten til bistandsadvokat skal utvides. Hjelpetilbudet for voldsutsatte kvinner og barn, og for menn som utøver vold, skal ytterligere styrkes.

Vi har nok av utredninger og handlingsplaner. Nå trenger vi handling. Regjeringen skal føre en offensiv kriminalpolitikk, der planer og tiltak settes ut i livet. Men forebygging og bekjempelse av kriminalitet foregår ikke bare innen strafferettspleien. Med gode velferdstilbud for alle kan mange av startblokkene for en kriminell løpebane fjernes. En restriktiv ruspolitikk, forebyggende velferdstiltak, gode lokalsamfunn og fritids- og aktivitetstilbud for barn og unge må anerkjennes som viktige ledd i arbeidet mot kriminalitet.

VGs lederskribent skriver at det er liten grunn til å mistenke Storberget for å komme med utspillene for utspillenes skyld. Det stemmer. Utspillene kommer som følge av innsikt i utfordringer og evne til handling.

Både Siv Jensen, Jan Tore Sanner og andre skeptikere skal være trygge på at regjeringen Stoltenberg leverer.