Historisk arkiv

Rask og bedre reaksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Kronikk i VG 16. mai

Over halvparten av de som soner i norske fengsler i dag kommer igjen etter løslatelse. Regjeringen har som mål å redusere kriminaliteten og skape mer trygghet. Derfor må reaksjonen for lovbrudd komme raskt og være bedre, skriver justisministeren.

Rask og bedre reaksjon

Kronikk i VG 16. mai av justisminister Knut Storberget (Ap)

Vi får lite igjen av soning av straff i Norge. Over halvparten av de som soner i norske fengsler i dag kommer igjen etter løslatelse. For de under 21 år er tallet betydelig høyere. Regjeringen har som mål å redusere kriminaliteten og skape mer trygghet. Derfor må reaksjonen for lovbrudd komme raskt og være bedre. Vi vil derfor bygge ned soningskøene og ha mer innhold i soningen, og sender nå på høring en tiltaksplan.

Det har i mange år vært mangel på varetekts- og soningsplasser i kriminalomsorgen. Denne mangelen er for tiden den største utfordringen vi står overfor i straffesystemet, og den forsterker problemet med gjengangerkriminelle og organisert kriminalitet, minsker straffens forebyggende virkning og svekker tilliten til kriminalpolitikken og vårt straffesystem. Fornærmede for kriminalitet fortjener bedre reaksjon.

Det er nå 2737 dommer i soningskø for ubetinget fengselsstraff. I tillegg har kriminalomsorgen mottatt 755 ubetingede dommer for kortere enn to måneder siden. Det er 563 saker hvor det er gitt soningsutsettelse av politiet. Det finnes omkring 450 domfelte som er etterlyst for ikke å ha møtt opp til soning, og det er 2580 bøter som skal sones i fengsel. Samtidig har vi fått en kø på samfunnsstraff som til sammen utgjør 252 dommer.

Kapasitetsutvidende tiltak
Regjeringen har allerede tatt flere grep i forhold til denne situasjonen. Etter bare tre uker i posisjon styrket vi budsjettet med 45 nye åpne soningsplasser. Vi prioriterte bygging av nytt fengsel i Halden, som vil gi 251 nye plasser i 2009. Og vi økte bevilgningen til utdanning for innsatte med 21,3 millioner kroner, styrket driftsrammene i kriminalomsorgen med sju millioner kroner, og prioriterte å satse på fengselsbibliotekstjenesten og helsetjenesten i fengslene. Vi forsterker satsingen på innhold i soning også i revidert nasjonalbudsjett.

I revidert nasjonalbudsjett for 2006 har regjeringen foreslått flere tiltak. Vi ønsker å utvide fengselskapasiteten med to midlertidige fengsler: Bruvoll og Vestlandsheimen, og vi utvider i noen eksisterende slik at fengselskapasiteten økes med 150 plasser. Totalt etablerer regjeringen dermed 250 nye plasser i 2006. Dessuten vil vi utdanne flere fengselsbetjenter, og vi vil styrke bemanningen ved friomsorgskontorene. Til sammen er dette en betydelig satsing.

Justisdepartementet har videre foretatt en gjennomgang av øvrige tiltak og lovendringer som er aktuelle for å fjerne soningskøene. Fra denne planen vil jeg trekke frem følgende:

  • Det er nødvendig å etablere flere plasser, både midlertidige og permanente, for å fjerne soningskøen. Fengselskapasiteten må økes for å ivareta behovet for varetektsplasser.
  • Det tas sikte på å forsterke sikkerheten ved noen av fengslene med lav sikkerhet slik at flere kan innkalles direkte til soning ved disse.
  • Det er nødvendig å styrke bemanningen ved friomsorgskontorene for å håndtere den økende saksmengden på samfunnsstraff. Denne styrkingen vil redusere køen på samfunnsstraff, den vil forhindre at det bygger seg opp ytterligere kø, og den vil gi bedre kapasitet til å håndtere blant annet prøveløslatelser og de utfordringer som er tilknyttet forvaringsdømte på prøve.
  • Det er nødvendig å utvide satsingen på vedlikehold av fengslene for å unngå stengninger.
  • Det vurderes å utvide prøveordningen med narkotikaprogram med domstolskontroll.
  • Det foreslås å øke bruken av overføring til behandlingsinstitusjon for personer med rusproblemer.
  • Det foreslås raskere overføring til soning i hjemlandet for utenlandske innsatte.
  • Det foreslås å gjøre det straffbart å ikke møte til soning.
  • Det foreslås å utvide ordningen med promilleprogram til også å omfatte personer som kjører i påvirket tilstand av andre rusmidler enn alkohol.
  • Det foreslås en lovendring som utvider ordningen med overføring til straffegjennomføring utenfor fengsel.
  • Det vurderes å etablere en prøveordning med bruk av elektronisk overvåkning.
  • Det vurderes alternative muligheter for økt bruk av samfunnsstraff gjennom overføring av straffegjennomføring fra fengsel til samfunnsstraff.
  • Det foreslås økt bruk av dublering og fremskutt løslatelse i køavviklingsperioden.

Bedring av kvalitet
God kriminalomsorg er god kriminalitetsbekjempelse, og det er viktig for regjeringen å videreutvikle kvaliteten på straffegjennomføringen. Vi vil ha en kriminalomsorg med et styrket innhold, en soning der gjengangere får håp om andre muligheter, og der overgangen til frihet gir den løslatte realistiske muligheter til et lovlydig liv. Fafos undersøkelse av innsattes levekår fra 2004 viser at 60 prosent har et rusmiddelproblem ved innsettelse. Regjeringens plan for bekjempelse av køen inneholder derfor forslag om en rekke tiltak overfor rusmisbrukere.

Regjeringens mål er å avvikle soningskøen og normalisere driften i kriminalomsorgen i 2009. Det er da høyt prioritert å fjerne ordningen med fremskutt løslatelse, dublering av celler og å normalisere kravet til kapasitetsutnyttelsen.