Historisk arkiv

Replikk i Aftenposten 08.02 2007

Ofrenes posisjon styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det er behov for å styrke ofrenes posisjon i straffesaker. Derfor vil regjeringen i løpet av året fremme to proposisjoner med formål å bedre situasjonen for dem som utsettes for alvorlig kriminalitet, skriver justisminister Knut Storberget i en kronikk.

I Aftenposten 29. januar 2007 etterlyser Grete Inderberg bedre rettigheter i straffesaken for ofre og etterlatte i straffesaker.

Jeg er helt enig i at det er behov for å styrke ofrenes posisjon i straffesaker. Det er dessverre ikke tvil om at en del føler møtet med strafferettsapparatet som en betydelig belastning. Slik skal det ikke være.

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen gått inn for å styrke stillingen for ofre for alvorlig kriminalitet. Straffesystemet må utformes slik at alle som er involvert, føler seg inkludert og behandlet med verdighet og respekt.

Regjeringen vil i løpet av 2007 fremme to proposisjoner med formål å bedre situasjonen for dem som utsettes for alvorlig kriminalitet. Dette gjelder endringer i voldsofferstatningsloven, som blant annet tar sikte på å styrke retten til erstatning til etterlatte, og oppfølging av Fornærmedeutvalgets utredning (NOU 2006: 10 Fornærmede i straffeprosessen – nytt perspektiv og nye rettigheter).

Fornærmedeutvalget har foreslått en vesentlig styrking av ofrenes rettigheter under hele straffesakens behandling og en tettere oppfølging fra rettssystemets aktører, blant annet gjennom krav på å bli holdt løpende orientert om utviklingen i alvorlige saker, utvidet rett til bistandsadvokat, rett til en kontaktperson i politiet og et møte med aktor før rettssaken. Utvalget foreslo også prosessuelle endringer som vil gi dem som har vært utsatt for en straffbar handling, bedre muligheter til å gi uttrykk for sitt syn og å kunne imøtegå opplysninger i saken både under etterforsking og iretteføring.

På bakgrunn av en rapport fra en arbeidsgruppe oppnevnt av Justisdepartementet, arbeider departementet også med å lette den praktiske situasjonen for kriminalitetsofre. Blant aktuelle tiltak er: Styrking av rådgivningskontorene for kriminalitetsofre og vitnestøtte, bedre tilrettelegging av venterom i domstolene, mer informative vitnestevninger og støttetelefoner for ofre og vitner.

Lang saksbehandlingstid er en tung belastning for alle som er involvert i en straffesak. Jeg sendte i høst på høring forslag for å oppnå hurtigere behandling av straffesaker. Høringsfristen var 5. januar 2007, og departementet har startet oppfølgingsarbeidet.