Historisk arkiv

Fengselsstraff og rehabilitering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Foto: Fin Serck-Hanssen

Nesten alt er mulig – hvis du vil!
Fra fange til kokk

På en av de mest fasjonable restaurantene i Oslo jobber det en ung mann på 28 år. Det er like før han har fullført sin utdanning som kokk. Han er stolt og glad, og det har han grunn til. For veien dit han er i dag har ikke vært enkel. Enn så lenge er han løslatt på prøve, og først sommeren 2009 er han helt fri. Han trengte «raske penger» og var i ferd med å få det. Isteden ble han tatt og fikk en dom på fire år for smugling av narkotika.

- Men det var kanskje godt at jeg ble tatt og stoppet – ellers er det ikke godt å si hvordan det kunne ha gått med meg. Olai forteller at han 17 år gammel flyttet for seg selv. Så var det militæret, både førstegangstjeneste her i landet og i Kosovo i syv måneder. Da han kom hjem gikk det ikke så bra. Med ufullført skolegang kom han ikke noen vei. Regninger og inkassokrav hopet seg opp. Så gikk det som det gjorde.

Etter noen måneder i vantrivsel på Ullersmo fikk han komme til Berg fengsel og en plass på kokkelinjen der. Han ble raskt tillitsmann på avdelingen og deltok aktivt i alt det fengselet hadde å by på: innebandy, vekttrening og bedriftsidrettslag i fotball.

- Men det var skolen som betydde mest for meg. Den var nøkkelen som ga meg noe viktig å tenke på og inspirasjon med tanke på framtida. Det vil si det var læreren der som var inspirerende. Hun var full av forståelse og veldig god til å motivere og få oss til å stå på. Hun hadde tro på meg og at jeg skulle klare det. Men du må selvfølgelig ville selv. Nesten alt er mulig hvis du vil.

- Er det noen i kriminalomsorgen som har betydd mer for deg enn andre?

- Nei, betjentene var jevnt over greie de. Skal jeg nevne noen spesielt, så må det bli læreren som aldri ga opp. Nå har jeg snart fagbrevet!

 

« Forrige

Neste »