Historisk arkiv

Soningsinnhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Arbeidstrening

Foto: Fin Serck-HanssenInnsatte som soner en straff, har plikt til å delta i de aktivitetene som fengselet tilbyr. Innsatte i varetekt skal ha tilbud om aktivisering, men bestemmer selv om de vil delta. Svært mange av dem ønsker å være med på lik linje med andre innsatte.

Fengslene tilbyr forskjellige typer arbeid. Mye av dette er enkle oppgaver som ikke krever fagkunnskaper fra før. For noen er det aller første møte med en arbeidsplass med regler om arbeidstid og pauser, og med fellesskapet i et arbeidsmiljø.

Det er behov for å legge om arbeidstilbudet i fengslene slik at de innsatte får kompetanse som det er behov for på arbeidsmarkedet, og slik at de kan bedre sine jobbmuligheter ved løslatelse.

Skole

Et levebrød krever en jobb, en jobb krever utdanning – og det er noe mange innsatte mangler. Det er nå skole i alle fengslene. Siden mange soner korte dommer, er det likevel få som kan få rettet opp alle manglene mens de er i fengsel.

Det er behov for å videreutvikle undervisningstilbudet i fengslene med kortere, kompetansegivende kurs. Det er også behov for mer yrkesrettet utdanning. Der hvor skolen selv ikke kan tilby undervisning, er det behov for å legge til rette for fjernundervisning, blant annet ved bruk av internett.

Helse

Foto: Fin Serck-HanssenDet er helsetjeneste i alle fengsler, tilsvarende fastlegetilbudet utenfor fengsel. Fengselslegen kan henvise innsatte til spesialisthelsetjenester. Mange innsatte har psykiske problemer og andre helseproblemer som krever mer langvarig behandling enn det som kan gis under soningen.

Det skal legges til rette for et tettere samarbeid mellom primærhelsetjenesten i fengselet og kommunehelsetjenesten i den kommunen som den innsatte skal flytte til ved løslatelse, slik at behandling og rehabilitering kan fortsette etter endt soning.

Rusproblemer

Mange rusmisbrukere vil måtte få behandling for sitt misbruk i fengselet, fordi de i hvert fall ikke til å begynne med greier å overholde vilkårene for å få sone i en behandlingsinstitusjon.

Det er heller ikke slik at alle ønsker behandling. Fengselet skal motivere innsatte til å slutte med bruk av ulovlige stoffer. I samarbeid med helseavdelingene skal det tilbys behandling også i fengselet. Innsatte kan få metadon eller lignende behandling under soningen.

Behandlingstilbudet i fengsel skal bygges ut. Flere innsatte skal kunne komme så langt i behandlingen at de vil greie å sone videre i institusjon uten brudd på vilkårene, eller kan fortsette i poliklinisk behandling etter løslatelse.

Kulturtilbud og fritidsaktiviteter

Fengselslivet er monotont med få impulser utenfra. Kulturtilbud beriker og normaliserer tilværelsen. Alle innsatte har tilgang til bibliotektjenester, og de brukes flittig. Musikk og teateraktiviteter bidrar også til sosialt nettverk og er på den måten gode overgangstiltak ved løslatelse.

Muligheter for fysisk trening er viktig både for å skape variasjon i hverdagen, og av hensyn til helsen. Alle innsatte skal ha like muligheter til å praktisere sin tro eller sitt livssyn.

Kulturtilbudet må anerkjennes både fordi det øker livskvaliteten for de innsatte, og fordi det bidrar til rehabilitering. Å oppleve at man mestrer å delta i et kor, spille teater eller male kulisser og få anerkjennelse for det man gjør er viktig. Noen innsatte forteller at de aldri har opplevd at noen har klappet for noe de har gjort, før de begynte med kultur i fengselet.

 

« Forrige

Neste »