Historisk arkiv

OECD-rapport om høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

En ny rapport fra OECD konkluderer med at mye er bra i norsk høyere utdanning, men at det er flere områder hvor det bør utvikles en mer offensiv politikk.

OECD-rapport om høyere utdanning

I en ny rapport fra OECD om høyere utdanning i Norge konkluderes det med at mye er bra i norsk høyere utdanning, men at det er flere områder hvor det bør utvikles en mer offensiv politikk. Blant annet påpeker OECD behovet for å styrke universitetenes og høyskolenes rolle i samfunnet.

Rapporten, ”Thematic Review of Tertiary Education: Norway” inneholder konklusjoner og anbefalinger vedrørende norsk høyere utdanning. Forrige rapport kom i 1997, og den pekte blant annet på viktige utfordringer knyttet til kvalitet, studentgjennomstrømning og studentoppfølging. Kvalitetsreformen har tatt tak i mange av utfordringene fra den rapporten.

- Jeg merker meg at OECD har mye positivt å si om norsk høyere utdanning og mener at vi på mange områder er på rett spor. Mange av utfordringene fra denne siste rapporten er problemstillinger vi kontinuerlig diskuterer. Derfor har jeg blant annet satt ned et utvalg for høyere utdanning, Stjernø-utvalget, som skal drøfte en rekke av de spørsmålene OECD-rapporten berører, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. Blant annet gjelder det strukturen i høyere utdanning og å finne løsninger slik at høyere utdanning framstår som en enda mer sentral aktør i forhold til regional utvikling og samfunnsnytte, poengterer kunnskapsministeren.

OECD-rapporten er utarbeidet av et panel bestående av internasjonale eksperter på området høyere utdanning. Rapporten kommer også med en rekke andre anbefalinger, blant annet:

  • Institusjoner må samarbeide mer og tettere med arbeids- og næringslivet.
  • Det bør utvikles finansielle insentiver for institusjonene for å øke deltakelsen i høyere utdanning fra underrepresenterte grupper.
  • OECD er imponert over studiefinansieringen, men foreslår en gjennomgang og noen endringer, blant annet inntektsavhengig tilbakebetaling av studielån.
  • OECD ønsker større mangfold i sektoren.

Les hele rapporten "Thematic Review of Tertiary Education: Norway" her (pdf 299 Kb)