Historisk arkiv

Bedre skoletilbud til de yngste skolebarna

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen ønsker å gi de yngste skolebarna et bedre tilbud. Derfor vil regjeringen øke skoleuken med fem nye timer på 1.–4. trinn. Fra skoleåret 2008-2009 blir det to timer ekstra matematikk, to timer norsk og én time engelsk.

Det er opp til skoleeier å fordele disse fem timene (á 60 minutter) på de fire laveste trinnene.

–Vi vil gi skolebarna en bedre skoledag med mer tid til læring, leksehjelp og lek. Vi trenger å forbedre de faglige resultatene i norsk skole og gjøre skolen bedre til å utjevne sosiale forskjeller, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Norske skolelever har kortere dag enn gjennomsnittet i OECD. Beregnet i de tradisjonelle skoletimene på 45 minutter har de norske elevene på 1.–4. trinn et gjennomsnittlig uketimetall på 23, mens gjennomsnittet i OECD-landene er 28.

–Denne timetallsutvidelsen vil styrke opplæringen i grunnleggende ferdigheter tidlig i skoleløpet. Vi vil dermed ha større muligheter for å forebygge problemer seinere i skolegangen til elevene, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Regjeringen har som mål å utvide skoleuken til 28 timer á 45 minutter på hele barnetrinnet. For å få det til, må de sju barnetrinnene tilføres til sammen 23 timer á 45 minutter (17 timer á 60 minutter). Dette innebærer en årlig merutgift på 2,3 milliarder. For høsten 2008 vil første trinn av utvidelsen på fem timer koste 276 millioner kroner. Dette har en helårsvirkning på 662 millioner kroner.

–Regjeringens langsiktige mål er en mer helhetlig dag med fysisk aktivitet, leksehjelp og hyggelige rammer omkring måltidet. En utvidet skoledag vil dessuten bety mindre behov for SFO. SFO har mange steder blitt dyrt og kvaliteten varierer. En utvidet dag gjelder alle elever og vil dermed virke mer sosialt utjevnende, sier finansminister Kristin Halvorsen.

For skoleåret 2007-2008 er det i tillegg bevilget penger til forsøk med utvidet skoledag i ni kommuner. I noen av kommunene inngår også fysisk aktivitet, leksehjelp og skolemat i forsøkene.