Historisk arkiv

Flere jenter må ta realfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen skal satse spesielt på jenter i årets tiltaksplan for realfag. Det sa kunnskapsministeren på Realfagskonferansen i Tromsø i dag.

Flere jenter må ta realfag

Regjeringen skal satse spesielt på jenter i årets tiltaksplan for realfag. – Vi har ikke gjort nok for å få jenter til å velge realfag, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal på Realfagkonferansen 2007 i Tromsø.

Han holdt tirsdag et innlegg om ”Undring, engasjement og kompetanse – realfag i norsk utdanning”. De to viktigste temaene i talen var jenter og realfag og mange skoleeieres manglende forståelse for realfagkrisen.

- Næringslivet etterspør realfagkompetanse og har akutte behov. Skal vi lykkes i å rekruttere flere til realfag, kan vi ikke rekruttere så kjønnstradisjonelt som i dag. Vi er nødt til å bli bedre når det gjelder motivering av jenter til å søke seg mot realfag og gi dem faglige ambisjoner innen realfagene, sa Djupedal. - Det er ikke satt i gang tiltak nok, og mange av tiltakene som er satt i verk, har trolig større appell til gutter enn jenter, sa Djupedal.

Rekruttering skal være en hovedsatsing i årets tiltaksplan for realfagsatsing. Her vil jenter pekes ut som en viktig målgruppe. Regjeringen har satt av 0,5 millioner kroner til rekruttering av jenter til realfag, blant annet skal man styrke kvinneprofilen på nettstedene http://www.velgriktig.no og Renatesenteret.no.

Djupedal trakk også fram en foreløpig evaluering av den forrige realfagstrategien som viser at mange skoleledere ikke erkjenner at det er en realfagkrise i Norge. Rapporten viser blant annet:

  • Skoleledere har i for liten grad kartlagt realfagkompetanse blant egne lærere
  • Skoleledere prioriterer kompetanseheving innen realfag lavt
  • Skoleledere oppfatter ikke noen rekrutteringskrise for realfagslærere på egen skole

- Mange kommuner og skoler har et glimrende samarbeid med næringslivet og jobber svært aktivt og fremtidsrettet med realfag. Men kommunene må ta inn over seg med et mye større alvor den krisen vi kan stå overfor når det gjelder mangel på realfagslærere, sa Djupedal.

Kunnskapsdepartementet og KS samarbeider nå for å få kommunene som skoleeiere til å ta sitt ansvar for dette og følge opp de signalene som denne evalueringen gir.

Tirsdag 13. februar har Øystein Djupedal invitert til det andre møtet i Nasjonalt forum for realfag. Her møtes regjering, næringsliv og utdanningssektoren for å følge utviklingen i realfagene, styrke samarbeidet og foreslå tiltak.