Historisk arkiv

Kompetansen skal forankres lokalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal ønsker at bruken av midler til kompetanseutvikling skal forankres lokalt på den enkelte skole.

Illustrasjon– Det er avgjørende for gjennomføringen av Kunnskapsløftet at både lærere, instruktører og skoleledelsen får økt sin kompetanse. Fram til nå har skolens ledelse vært prioritert, men nå er det naturlig at fokus dreies mer over på lærere og instruktører, sier Øystein Djupedal. 

For å bedre den lokale forankringen ved tildelingen av kompetanseutviklings­midler har Kunnskapsdepartementet bestemt at skoleeiere orienterer Fylkesmannen om hvordan lokal delaktighet og forankring er ivaretatt før kompetanseutviklingsmidlene utbetales. 

I tillegg har Kunnskapsdepartementet, KS og lærerorganisasjonene blitt enig om tolv punkter som oppsummerer hvordan strategien Kompetanse for utvikling skal følges opp videre. Styrking av den lokale forankringen skal styrkes slik at kompetanseutviklingen tar utgangspunkt i behovene ved de enkelte lærestedene og de tilsattes behov. 

I 2005 ble skoleeierne fra statlig hold tildelt 300 millioner kroner til dette formålet, og i 2006 375 millioner kroner. I 2007 tildeles skoleeierne ytterligere 375 millioner kroner til kompetanseutvikling. Skoleeiernes bruk av egne midler er på samme nivå som det statlige tilskuddet og har økt i takt med dette. 

En foreløpig rapport fra Utdanningsdirektoratet viser at over 90 prosent av alle skoler deltok i tiltak innenfor hvert av områdene læreplananalyse/læreplanforståelse, fag, skoleledelse og tilpasset opplæring/læringsmiljø. Svært mange skoler var også involvert i tiltak knyttet til organisasjons­utvikling og utvikling av skolen som lærende organisasjon. Det samme gjelder tiltak knyttet til pedagogisk bruk av IKT. 

Når det gjelder elev- og lærlingvurdering, rapporterer nesten halvparten av skolene at de har iverksatt tiltak for å heve kompetansen på dette området. Individvurdering er i 2007 løftet fram som et nasjonalt prioritert område innenfor kompetanseutviklingsarbeidet. 

Antall lærere som deltok i kompetanseutviklingstiltakene i 2006 varierer mellom de ulike områdene. I tiltak innenfor læreplananalyse og læreplanforståelse deltok om lag sju av ti lærere, mens omtrent halvparten av alle lærerne deltok i tiltak knyttet til tilpasset opplæring og læringsmiljø. 

Fafo leverer 1. mai s en årsrapport og evaluering om bruken av kompetansemidlene.