Historisk arkiv

Toppmøte om klima på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Årets symposium i Ny-Ålesund vil fokusere på forskningsutfordringer knyttet til klimaendringer. Forsknigs- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er vert når 35 spesielt inviterte norske og internasjonale forskere, politikere, bedriftsledere og representanter for internasjonale organisasjoner møtes for å dele erfaringer og diskutere løsninger.

Foto av Universitetssenteret i Svalbard (UNIS)Årets symposium i Ny-Ålesund fra 30. juni til 2. juli vil fokusere på forskningsutfordringer knyttet til klimaendringer.

Statsråd Tora Aasland er vert når 35 spesielt inviterte norske og internasjonale forskere, politikere, bedriftsledere og representanter for internasjonale organisasjoner møtes for å dele erfaringer og diskutere løsninger.

 

Forskningsministre fra tre land samles i Ny-Ålesund: forskningsminister Annette Schavan, Tyskland, forskningsminister Kapil Sibal, India og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland fra Norge.

I løpet av symposiet vil også den nye indiske forskningsstasjonen bli åpnet. Allerede i 1990 åpnet Japan en forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Sør-Korea åpnet en stasjon i 2002, og Kina fulgte etter i 2004. I dag har Tyskland, Storbritannia, Italia, Japan, Frankrike, Nederland, Sverige, Sør-Korea, Kina, India og Norge forskningsaktivitet i Ny-Ålesund og forskere fra rundt 20 land har opphold der i løpet av året. I løpet av sommermånedene er det spesielt stor forskningsaktivitet i Ny-Ålesund.

Møtet vil bli utfordret til å diskutere:

  • hvordan kan forskning og utvikling bidra til løsninger for klimaendringer
  •  forskning på snø og is som eksempler på vellykket internasjonalt forskningssamarbeid
  • utvikling av klimavennlig teknologi – hva har vi behov for og hvordan ta det i bruk
  • behov for videre internasjonalt forskningssamarbeid

Det er tredje gang et slikt møte arrangeres på Svalbard.

- I en globalisert verden er Svalbard et unikt gode Norge kan tilby det internasjonale samfunnet. Svalbard gir unike muligheter både for klimarelevant forskning og for andre typer polarforskning. Samtidig er Svalbard stadig mer ettertraktet som reisemål, både som et av de siste uberørte områder, og som et sted hvor klimaendringene kan observeres. Det er Norges oppgave å sørge for at Svalbard utnyttes best mulig, både som forskningsarena og til andre formål. Samtidig må det forvaltes forsvarlig som det sårbare naturområdet det er. Som forskningsminister har jeg et særlig ansvar for å sikre at Svalbard virkelig blir et globalt forskningsgode, hvor norske og internasjonale forskere samarbeider om å utvikle kunnskap av global betydning, sier Tora Aasland.