Historisk arkiv

Ny kostnadsundersøkelse om barnehagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har fått gjennomført en analyse av kostnadsforskjellene i barnehagesektoren. Undersøkelsen bekrefter at det er forskjeller i kostnadene i offentlige og private barnehager.

Kunnskapsdepartementet har fått gjennomført en analyse av kostnadsforskjellene i barnehagesektoren. Undersøkelsen bekrefter at det er forskjeller i kostnadene i offentlige og private barnehager og at dette i stor grad er knyttet til ulike lønns- og arbeidsbetingelser.

 –Barnehagesektoren står foran store endringer som følge av overgang til rammefinansiering, lovfestet plikt for kommunene til å finansiere de private barnehagene og innføringen av lovefestet rett til barnehageplass, sier statsråd Bård Vegar Solhjell.

 –I denne sammenhengen er det viktig at vi vurderer hvordan vi kan forhindre at det utvikler seg større forskjeller i det offentlige og det private barnehagetilbudet. Rapporten gir oss et godt kunnskapsgrunnlag for å diskutere hvordan vi kan utvikle en politikk for å redusere forskjellene, sier Solhjell.

Formålet med undersøkelsen har vært å foreta analyser av kostnadsnivå og kostnadsforskjeller i barnehagesektoren. Det er spesielt kostnadsforskjeller mellom private og kommunale barnehager som er undersøkt, men også kostnader i familiebarnehager og kommunenes valg av modell for tildeling av tilskudd til private barnehager.

Undersøkelsen viser at kostnader ved ordinær drift er 14 prosent høyere i kommunale barnehager enn i private barnehager. Dette skyldes i hovedsak lavere bemanning og lavere lønns- og pensjonskostnader i private barnehager. Forskjellen i bemanning er om lag 7 prosent når det kontrolleres for andre variabler (bl.a. andel barn med særlige behov, andel minoritetsspråklige barn og andel barn 0-2 år). Personalkostnader per årsverk er ca. 20 prosent høyere i kommunale barnehager enn i private barnehager. 

Kommunene har også blitt spurt om de private barnehagene får henholdsvis 85 prosent, mellom 85 og 100 prosent, eller maksimumstilskuddet, 100 prosent av det de kommunale barnehagene i gjennomsnitt mottar i offentlige tilskudd. I kommuner med minst 10 private barnehager får 44 prosent av de private barnehagene minimumstilskuddet på 85 prosent, 39 prosent får kostnadsdekning mellom 85 og 100 prosent, mens 17 prosent får maksimumstilskuddet eller høyere.  

Les mer om undersøkelsen som har vært gjennomført av Telemarksforskning