Historisk arkiv

Samarbeid om europeisk høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Norge arrangerer Bolognaseminaret ”Looking out! Bologna in a global setting” 28.-29.september. Seminaret har til hensikt å finne fram til hvordan europeiske land skal kunne samarbeide med andre land om høyere utdanning.

Pressemelding

Nr.: 59-06
Dato: 26.09.

Samarbeid om europeisk høyere utdanning

Kunnskapsminister Øystein Djupedal åpner torsdag 28. september det nordiskeBolognaseminaret ”Looking out! Bologna in a global setting”. Seminaret har til hensikt å finne fram til hvordan europeiske land skal kunne samarbeide med andre land om høyere utdanning.

Formålet med seminaret er å få fram en strategi for hvordan Europa skal forholde seg til andre land eller områder av verden når det gjelder høyere utdanning. Rundt 150 eksperter på høyere utdanning – fra 38 land – er til stede på Universitetet i Oslo for å diskutere økt mobilitet og konkurranse mellom Europa og resten av verden.

Seminaret er et samarbeid mellom de nordiske land og Nordisk Ministerråd.

Statsråd Øystein Djupedal understreker at det nå er viktig at resten av verden involveres i prosessen.

- Norge må bidra til en balanse mellom samarbeid og konkurranse i europeisk høyere utdanning, sier statsråd Øystein Djupedal. Vi må også gjøre oss selv i stand til å takle morgendagens globale utfordringer, sier statsråden videre.

I 1999 møttes utdanningsministrer fra 29 land og universitetsledere fra hele Europa for å drøfte den videre utviklingen av høyere utdanning i Europa. Visjonen om utvikling av et europeisk område for høgre utdanning innen 2010 ble nedfelt i ministrenes erklæring fra møtet, den såkalte Bologna-erklæringen. Ministrene har deretter møttes hvert annet år, senest i Bergen i 2005. I dag er antallet medlemmer i Bologna-prosessen økt til 45 land, og samarbeidet i Europa omfatter i dag en rekke prioriterte områder, fra økt mobilitet, felles gradssystem, felles system for beregning av studiepoeng til felles system for kvalitetssikring av høgre utdanning.

På ministermøtet i Bergen slo ministrene fast at det europeiske området for høyere utdanning også bør være åpent og attraktivt for andre deler av verden. Dette gjelder både for akademisk og administrativt ansatte, samt studenter ved universiteter og høyskoler. Derfor er eksperter fra høyere utdanningsinstitusjoner, interesseorganisasjoner og departementer fra alle verdensdeler samlet til debatten om den videre prosessen.

- Diskusjonene på dette seminaret er ikke bare viktig for europeisk høgre utdanning, men også for de områder av verden vi gjerne vil samarbeide med, sier statsråd Øystein Djupedal. En strategi for internasjonalt utdanningssamarbeid vil kunne hjelpe oss til å strukturere gode løsninger, sier han videre.

Seminaret i Oslo er det tredje og siste i rekken av Bologna-seminar før en strategi vil bli lagt fram for Bologna-ministrene i London 17. mai 2007.

Det vises til seminarets nettside: www.bolognaoslo.com