Historisk arkiv

Utdanning er nøkkelen til integrering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen presenterer strategiplan for minoritetsspråklige elever

Bedre språkferdigheter og bedre skoleprestasjoner blant minoritetsspråklige barn og elever. Flere elever fra denne gruppen som påbegynner og fullfører videregående opplæring og høyere utdanning, og økt samfunnsdeltakelse. Dette er sentrale målsettinger i Regjeringens nye strategiplan for språklige minoriteter som ble presentert i dag.

Strategiplanen, som har fått navnet ”Likeverdig opplæring i praksis”, inneholder 38 konkrete tiltak for å nå målsettingene. Som et konkret virkemiddel vil Kunnskapsdepartementet fra skolestart til høsten innføre en helt ny læreplan i norsk for minoritetsspråklige elever.

- God språkopplæring er selve nøkkelen til god integrering og samfunnsdeltakelse.  Et hovedmål i strategien er derfor å styrke norskopplæringen for minoritetsspråklige barn, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Han legger stor vekt på at den nye læreplanen ”Grunnleggende norsk” skal være nivåbasert og tilpasset den enkelte elev. 

- Vi må komme bort fra dagens situasjon der undervisning i stor grad gis ut fra alder og ikke ut fra elevenes kunnskapsnivå. Derfor er det også et mål at disse elevene skal komme raskt over i ordinær norskundervisning, sier Djupedal. 

Kunnskapsdepartementet vil utvikle en test som skal gjøre det enklere å avgjøre når den enkelte elev er klar for å delta i ordinær norskundervisning. Det vil også bli utarbeidet informasjon i form av veiledningsmateriell som skal være til hjelp for lærere som underviser i grunnleggende norsk. I tillegg kommer det et etterutdanningstilbud for lærerne som underviser på dette området. 

Planen understreker at målet om likeverdig opplæring for alle bare kan nås gjennom samordnet innsats fra beslutningstakere på mange nivåer. Dette er for eksempel helsestasjonen, barnehagen, hjemmet, skolen og andre utdanningsinstitusjoner. 

Planen omtaler spesielt opplæringstilbudet som ni høyskoler nå tilbyr om treårig bachelorutdanning for morsmålslærere og tospråklige assistenter, slik at disse kan få undervisningskompetanse i flere fag i grunnskolen. Tiltaket er allerede populært. 

- Vi trenger flere med minoritetsspråklig bakgrunn i alle typer høyere utdanning. Særlig viktig er det å rekruttere flere  til lærerutdanningene, slik at vi får nok lærere med spesiell kompetanse for å undervise flerspråklige elever, sier Djupedal.

Klikk her for å laste opp strategiplanen