Historisk arkiv

Barnehagens åpningstider

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Innlegg til aviser angående debatten om åpningstider i barnehagene. Regjeringen har ingen planer om å endre regelverket på området eller å utrede dette videre.

Barnehagens åpningstider

av kunnskapsminister Øystein Djupedal

Kommunene som barnehagemyndighet har ansvar for å gi et barnehagetilbud som er tilpasset lokale forhold og behov. Loven setter ingen begrensninger på åpningstider og det er i dag fullt mulig å ha kvelds- og nattåpent. Kommunene må vurdere dette basert på behov i sin kommune. Regjeringen har derfor ingen planer om å lovfeste et tilbud om nattåpne barnehager eller å utrede dette videre.

Tilbud med utvidede åpningstider er i dag lite utbredt. Vi må innse at mange foreldre har en arbeidssituasjon som innebærer andre arbeidstider enn vanlig dagtid. Samfunnet endrer seg og barnehagetilbudet må utvikles i takt med dette. Regjeringen ser at enkelte kan ha behov for barnehagetilbud med andre åpningstider og er positiv til at det opprettes slike tilbud.

Regjeringen ønsker ikke at barna skal være i barnehagen flere timer eller at dette skal bli en enkel utvei verken for foreldre i tidsklemma eller for arbeidsgiverne. De borgerlige partiene etterlyser nå en makstid for barnas oppholdstid i barnehagen. Det er derfor på sin plass å minne om at den borgerlige partiene ikke benyttet anledningen til å endre på dette i løpet av sine fire år i regjering. Utviklingen av barnas oppholdstid i barnehagen er noe regjeringen følger med på. Jeg har stor tiltro til at foreldrene i samarbeid med barnehagen ser hva som er best for sine barn.

Barnehagene i Norge skal først og fremst være en pedagogisk virksomhet som gir barna gode utviklings- og aktivitetsmuligheter. I tillegg er barnehagen en nøkkel til småbarnsforeldrenes yrkesdeltakelse. Ved etablering av kvelds- og nattåpne barnehager er det viktig å ivareta kvaliteten. Kvalitetsarbeid er noe denne regjeringen setter høyt, og vi har i år lagt inn 50 millioner kroner til kompetanseutvikling i barnehagen.

Regjeringen ønsker å gjøre barnehagetilbudet tilgjengelig for alle som ønsker det ved å legge til rette for utbygging av rimelige barnehageplasser med god kvalitet. Barnehagen skal ikke være et oppbevaringssted, men et pedagogisk tilbud av god kvalitet - til det beste for barna.

(innlegg sendt til region- og lokalaviser 19. januar 2006)

"Dagsavisen og barnehager" - innlegg sendt til Dagsavisen 20. januar 2006 om barnehagens åpningstider.