Historisk arkiv

Hilsen til nye studenter ved NTNU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedals tale til nye studenter ved semesterstart ved NTNU, Trondheim, 15.08.07.

Kjære nye studenter. Ansatte ved NTNU. Godtfolk.

Hjertelig til lykke med det nye studieåret her ved NTNU, og velkommen til Trondheim. Trondheim er en by som har alt, med mulighet for friluftsliv, byliv, idrettsliv, kjærlighetsliv og ikke minst studentliv.  Trondheim er en urban by, der karsken er erstattet av kafeen.

Med norges beste fotballag, sånn til vanlig, og fotballens mekka nord for noucamp – Lerkendal. Og til dere som ikke er her ifra, vil dere oppdage en by som skapt for studentliv, med nordre, elvehavna bakklandet og ikke minst studentersamfunnet. Vi er ikke mer enn ca. 150 000 ca og så  kommer 30 000 studenter i tillegg. Dere kommer til å prege Trondheim som studenter har gjort det i generasjoner.

Men det vil dere merke som ikke er her ifra, en by med sjølbevisthet og som Otto Nilsen sang om: "en god elv å spøtt i." Når Trondhjemmeren ble spurt om hva han ville være hvis han ikke var her fra, svarte han "skamfull." Og ingen i denne byen unnlater å merke seg avdøde professor Edvard Bulls utsagn – uten Trondheim og Trøndelag hadde det bare vært permene igjen av norges historia.

Tidligere ordfører marvin Wiseth brukte å si at vi har høyest IQ pr kvaderatmeter i landet. Og det har vi. Det er derfor dere har alle kommet til Trondheim og NTNU for å studere og bidra til å styrke IQ en i landsdelen.

Og der har noen av deres mest spennende år foran dere. Mitt råd til dere er: Bruk dem godt. Bruk dem selvfølgelig til å studere, og studere hardt – men bruk dem også til alt det spennende livet har å by på. Disse årene er ikke overgang til noe annet, det er en selvstendig fase - til engasjement, til kjærlighet til å mingle i det mangfold livet gir.

Dere er mange svært spente unge mennesker som gleder seg til å ta fatt på studietilværelsen til stede her i dag. Og la meg si det med en gang – dere har all grunn til å glede dere over å ha havnet ved NTNU!

NTNU er et faglig sterkt universitet. Dette universi­tetet viderefører den sterke teknologitradisjonen fra NTH, samtidig som det er bygget nye og spennende faglige broer mellom fagmiljøer innen teknologi, medisin, samfunnsfag og humaniora.

Her er fremragende forskningsmiljøer og godt utviklet samarbeid med nærings- og arbeidsliv.

Adresseavisen melder at det aldri har vært vanskeligere å komme  på teknologistudiene. Andre studier har også meget høye opptakskrav. Dere som er nye studenter, er utvalgt og har fått studieplasser også andre har ønsket seg. Det forplikter!

Regjeringen har identifisert realfag og teknologi som både satsingsområde og et sårbart punkt i vår nasjonale kompetanse. NTNU er, og vil være et lokomotiv når vi skal forsøke å styrke disse fagområdene.

Men NTNU har også  andre studier det norske samfunnet trenger. Lærerutdanning, medisin, språkutdanning, kulturutdanning, psykologi er bare noen eksempler. Og det er når vi ser alle disse fagene i en sammenheng vi forstår hva et universitet er ment å være. Det er forholdet mellom fagområdene som til sammen utgjør selve universitetet. NTNU er et av nordeuropas mest spennende universitet, ved sin fagprofil og sine mange dyktige ansatte og studenter.

Selv om jeg ønsker dere en yrende studenttilværelse håper jeg dere først og fremst  vil strebe etter faglig utbytte. Kunnskap, kyndighet, erkjennelse, innsikt, kompetanse, refleksjon, diskusjon. Dette er begreper jeg fremfor noe annet håper vil stå i sentrum for deres studentgjerning i tiden fremover.

Dere er i en fase av livet der ny kunnskap former dere, begreper utvikles, interesse vekkes eller svekkes, handlingskompetanse oppøves eller går tapt. En historieprofessor talte en gang om "de år av ens liv da en fortsatt mottar avgjørende intrykk." Akademisk utdanning forplikter. Det forplikter til åpenhet, nysgjerrighet og toleranse. Toleranse for andre ideer og mennesker. Det forplikter å søke kunnskap og søke sannhet. Jeg håper årene her ved NTNU vil lære dere å tåle usikkerhet. At svar ikke finnes før problemet er undersøkt, før informasjon er samlet inn, literatur lest og kritisk vurdert. Dere skal lære at det finnes få om noen lette løsninger.

Dere har foretatt et individuelt og viktig valg: at dere skal studere, og hva dere skal studere. For mange er dette tett knyttet til yrkesvalg – for andre er koblingen mindre tydelig, men styrt ut fra en sterk faglig interesse: med ønske om å forstå eller ut fra vitebegjær.

Min oppfordring til dere er: bruk tida godt. Dere skal lære fag, erverve helt ny viten, være kritiske, tenke anvendelse i yrke,  kunne fornye organisasjoner og arbeidsplasser, initiere endring, styrke egen tankekraft og selvstendighet, få faglig og personlig trygghet.

Studiet skal ikke være en deltidsbeskjeftigelse eller venstrehåndsarbeid. Undersøkelser av studentenes arbeidsvaner viser at  arbeidsinnsatsen varierer sterkt. På en del studier er arbeidsinnsatsen lav.

Min oppfordring til dere er derfor det umulige. Klar begge deler. Studer hardt og vær flittig, samtidig som dere benytter alt det studenttilværelsen og Trondheim har å by på. Ikke lett, men hvem sa at studie skulle være lett?

NTNU har ansvar for å sikre en god studieorganisering, gi undervisning som vekker lærelyst, stille faglig krav som fordrer effektiv innsats i problemløsing, og som gir gode studie- og arbeidsvaner.

Det gjenstår det da å gratulere med valget av Trondheim som studieby og NTNU som lærested. og å ønske dere lykke til med studiene. Dere har de beste årene av dere liv foran dere - Bruk tiden godt!