Historisk arkiv

Forslag om ny lov om frivillighetsregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

- Et frivillighetsregister vil være til gode for det frivillige arbeidet som drives i Norge. Frivillig sektor har behov for en tydeligere innramming av den omfattende og viktige virksomheten sektoren driver, sier Trond Giske, som også er Frivillighetsminister. Se video av overrekkelsen på www.frivillig.no

Pressemelding

Nr.: 80/06
Dato: 05.07.2006
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Henning Gorholt, tlf. 22 24 78 10

Forslag om ny lov om frivillighetsregister

NOU 2006: 15 Frivillighetsregister

Se video av overrekkelsen på www.frivillig.no

- Et frivillighetsregister vil være til gode for det frivillige arbeidet som drives i Norge. Frivillig sektor har behov for en tydeligere innramming av den omfattende og viktige virksomheten sektoren driver, sier Trond Giske, som også er Frivillighetsminister.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske er tilfreds med at arbeidsgruppen som er opprettet av Kultur- og kirkedepartementet, har anbefalt at det bør etableres et frivillighetsregister. Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, presenterte i dag arbeidsgruppens utredning.

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel overrekker utredningen til kultur- og kirkeminister Trond Giske. Foto: Kultur- og kirkedepartementet
Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel overrekker utredningen til kultur- og kirkeminister Trond Giske. Foto: Kultur- og kirkedepartementet

Forslaget vil gi foreninger og stiftelser som er selvstendige rettssubjekter en rett til å registrere seg under forutsetning av at de driver frivillig virksomhet, og aktiviteter som ikke er fortjenestebasert.

Frivillighetsregisteret skal være en opplysningsbank som skal forbedre og forenkle samhandling mellom frivillig virksomhet og offentlige myndigheter. Frivillige foreninger og lag som registrerer seg skal gi opplysninger om aktivitetsområde, vedtekter og regnskap. En oversikt over og en kategorisering av frivillig sektor vil kunne bidra til at offentlige myndigheter har et grunnlag for å innrette politikk og tiltak.

Lov om frivillighetsregister vil sette standard for enhetene i registeret, og vil kunne bidra til å styrke og bevare grunnlaget for frivillig virksomhet. Registeret vil også være velegnet for statistikk og forskning.

Arbeidsgruppen foreslår at registeret drives og organiseres av det offentlige, basert på grunndata som allerede finnes i Enhetsregisteret, og på opplysninger om enhetens aktivitetsområde, vedtekter og regnskap.

Arbeidsgruppens utredning vil bli sendt på høring i begynnelsen av august med høringsfrist 1. november 2006.

Arbeidsgruppen har bestått av:

Professor dr juris Geir Woxholth, UiO, leder

Direktør Erik Fossum, Brønnøysundregistrene

Avdelingsdirektør Berit Hovland, Lotteri- og stiftelsestilsynet

Forskningsleder Håkon Lorentzen, Institutt for Samfunnsforskning

Generalsekretær Anne Lise Ryel, Kreftforeningen, nestleder Frivillighet Norge

Seniorrådgiver Gro Paudal, Kultur- og kirkedepartementet

Spesialkonsulent Ina Kathrine Ruud, KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon)

Førstekonsulent Ivar Storvik, Finansdepartementet (senere avløst av førstekonsulent Hanne Lilja Falkanger)

Kristen Ulstein, Frivillighet Norge