Historisk arkiv

Haga vil ha bygdebutikk som samfunnsutvikler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Andøy kommune ønsker at bygdebutikken skal bli et enda viktigere møtepunkt i lokalsamfunnet gjennom tett samarbeid med den lokale bygdebutikken, det lokale næringslivet og bygdefolket. Kommunal- og regionaldepartementet støtter pilotprosjektet i Andøy med 600 000 kroner.

- Dagligvarebutikkene i små distriktssamfunn er viktige og det er sentralt å involvere butikkene i positive aktiviteter i bygda, sier statsråd Åslaug Haga. Det konkrete prosjektet skal gjennomføres i bygdene Risøyhamn, Dverberg, Nordmela og Bleik. Kommunal- og regionaldepartementet støtter altså Andøy kommune med 600 000 kroner.

Tiltakene vil fokusere på kommunale innkjøpsordninger, tiltak for å styrke butikkene som lokale møteplasser og muligheter for å styrke butikkene som lokale tjenesteleverandører. 

Prosjektet skal gjennomføres i nært samarbeid med MERKUR, Kommunal- og regionaldepartementets kompetanseprogram for distriktsbutikker. I evalueringa av MERKUR, som ble gjennomført i fjor, var nettopp et av forbedringspunktene at butikkene og MERKUR burde utvikle et langt bedre samarbeid med kommunale myndigheter. Dette prosjektet er et svar på denne utfordringen.  

- Å utvikle bygdebutikkene er viktig, sier Haga. Vi støtter derfor opp om prosjektet i Andøy, som vil være med å gjøre butikkene mer livskraftige og robuste.  

Prosjektet skal også utvikle bygdebutikkene til å spore opp utflyttede bygdefolk i et forsøk på å få til tilbakeflytting.  Bygdebutikkene er den del av næringslivet som kjenner best til hvor de mange utflyttere befinner seg og har et nettverk i bygda som har verdi. Andøy kommune, og flere distriktskommuner, har et næringsliv med mange ledige arbeidsplasser.  Bygdebutikkene vil utvikles til å ta en rolle i rekrutteringssammenheng.  Dette skal være en tilleggsoppgave butikkene skal tjene penger på.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.