Historisk arkiv

Regjeringens Bolystråd krever ny og sprek distriktspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Bolystrådet har i ett år jobbet med forslag og innspill til hva regjeringen må gjøre for at distriktene skal bli mer attraktive for unge. Bolystrådet overleverte sitt endelige dokument til kommunal- og regionalminister Åslaug Haga på Nes i Hedmark 21. august.

Bolystrådet krever blant annet utbygging av høyhastighetsbane, stor satsing for å gjøre småsteder vakrere, nasjonal kampanje for å markedsføre bygdas kvaliteter og nedskriving av studielån for folk i fraflyttingsområder.
 
- Rådet har levert gode, spreke ideer og har gitt klare beskjeder om hva som er viktig for at unge skal velge å bo på bygda. Mitt mål er å gjennomføre de tiltakene som her blir foreslått, sier Åslaug Haga.

Bolystrådet går inn for å bruke virkemidlene fra Tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms, blant annet nedskriving av studielån, i andre deler av landet som sliter med nedgang i folketallet, for eksempel i Sogn og Fjordane og Vest-Telemark. Rådet vil også ha utflytting av statlige arbeidsplasser fra hovedstaden og vil at regjeringen som eier av flere store selskaper må bruke dette eierskapet til å skape arbeidsplasser i distrikts-Norge.

Bolystrådet mener distriktskommunene i dag er for dårlige på å markedsføre seg for å tiltrekke seg unge. De krever at regjeringa setter i gang en nasjonal kampanje for å selge mulighetene som finnes på bygda og gjøre det enklere for folk å finne en bygd som passer for dem. Rådet mener videre det er viktig å gjøre noe med stygge steder i distriktene, derfor foreslår de å satse tungt på estetikk på småsteder for at unge skal trives og være stolte av hjemstedet.

Bolystrådet vil ha rask utbygging av høyhastighetsbaner som vil være svært viktig for næringsutvikling og sysselsetting i distriktene. Rådet mener også det er helt nødvendig å forbedre Innovasjon Norge, blant annet må Innovasjon Norge gi nye bedrifter en mye tettere oppfølging.

Bolystrådet ble nedsatt av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga høsten 2006 og fikk en mandatperiode på ett år. Bolystrådet fikk i oppdrag å drøfte hva som er viktig for å gjøre distriktene attraktive for unge i etableringsfasen. Bolystådet har bestått av 14 unge mennesker fra hele landet.

Her finner du Bolystrådets rapport (pdf)

Lenke til KRDs nettside om Bolystrådet

Kontaktpersoner i Bolystrådet:
Stine Mølstad, 90053072
Andreas Wiese, 99226240

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.

Bolystrådet.
Bolystrådet krevde en ny og sprek distriktspolitikk da de avla endelig rapport til statsråd Åslaug Haga 21. august. Fra venstre Bolystråd-medlemmene Joachim Myklebust, Odd Nordstoga, Andreas Wiese, statsråd Åslaug Haga, Stig Arne Somby, Kjersti Nordskog Nes, Randi Ness, Stine Mølstad og statssekretær Guri Størvold. (Foto: Tor Strand)
[ Høyoppløselig versjon ]

 Åslaug Haga og Odd Nordstoga.
Alle medlemmene i Bolystrådet fikk hver sin BegeistRing i gave fra statsråd Åslaug Haga for sin innsats for norsk distriktspolitikk. Her får musikeren Odd Nordstoga sin. (Foto: Tor Strand) [ Høyoppløselig versjon ]