Historisk arkiv

Statlig omstillingsstøtte til Meråker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Regjeringen foreslår i Revidert nasjonalbudsjett for 2007 at Meråker kommune i Nord-Trøndelag får statlige omstillingsmidler. Totalt får Meråker 36 millioner kroner fra Kommunal- og regionaldepartementet og Nord-Trøndelag fylkeskommune til det pågående omstillingsarbeidet i kommunen. Meråker er, sammen med Vanylven i Møre og Romsdal, de to første kommunene som får statlig omstillingsstøtte etter ny ordning.

Regjeringen bevilger 25 millioner kroner til Meråker i en ekstraordinær bevilgning for å støtte omstillingsarbeidet i kommunen. I sum mottar kommunen inntil 36 millioner kroner i omstillingsmidler. Nord-Trøndelag fylkeskommune har forpliktet seg til å gi Meråker inntil 11 millioner kroner over en fire års periode. Dette er en del av de midlene som fylkeskommunen mottar fra Kommunal- og regionaldepartementet til regional utvikling, herunder omstilling. Regjeringen og Nord-Trøndelag fylkeskommune viser med dette vilje og evne til å bistå distriktskommuner som kommer i en vanskelig situasjon.

Over 100 års smelteverksdrift i Meråker ble avsluttet i løpet av 2006. Totalt ble 120 årsverk lagt ned ved Elkem, og tar en med de indirekte virkningene av nedleggelsen, har om lag 160 årsverk blitt borte i kommunen det siste året. Dette har skapt en meget vanskelig situasjon for kommunen.

 - I slike situasjoner vil ikke det offentlige virkemiddelapparatet, fylkeskommunen eller kommunen ha ressurser nok å bistå til omstilling og å skape nye arbeidsplasser. Da er det helt nødvendig med en statlig ekstrainnsats, sier kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

- Jeg håper og tror at disse midlene vil gi et viktig løft til omstillingsarbeidet i kommunen, og at midlene både kan bidra til å skape nye arbeidsplasser og styrke det eksisterende næringslivet i kommunen, sier statsråd Haga.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.

For nærmere omtale av ordningen for statlige ekstraordinære omstillingsmidler; Hjarte for heile landet.