Historisk arkiv

Ny NOU om sikring mot tap av felleskostnader i borettslag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- Borettslagsmodellen er en trygg og god eiermodell som har gitt mange folk mulighet til å eie egen bolig. Det skal den også gjøre videre framover, sa kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa da hun i dag fikk overlevert en NOU om sikring mot tap av felleskostnader i borettslag.

Det var utvalgsleder Kristin Bjella som sto for overrekkelsen av lovforslaget. Faren for å måtte betale for naboens mislighold av felleskostnader har bidratt til et dårligere rykte for borettslagsmodellen. Bjella-utvalget ble nedsatt sommeren 2008, etter at et hurtigarbeidende statssekretærutvalg foreslo å lovregulere minstekrav til sikringsordninger.

Forenklet sagt innebærer sikringsordninger at de øvrige andelseierne skal slippe å sitte igjen med regningen dersom én av naboene ikke kan betale felleskostnadene sine. I dag finnes det ikke lovregler som stiller krav til slike ordninger.

- Når det er stort fokus på behovet for sikringsordninger, er det også fare for at utrygge ordninger vokser fram. Lovutvalget foreslår minstekrav til frivillige sikringsordninger både når det gjelder hvem som kan tilby sikring og hvor stor dekning sikringen må gi borettslagene, sier Kleppa.

Regjeringen har vært opptatt av at sikringsordningene som tilbys faktisk gir andelseierne en reell sikkerhet.

– Jeg tror lovfestede minstekrav vil bidra til trygghet for denne type ordninger og dermed også for borettslagene. Nye regler kan bidra til at flere borettslag får mulighet til å inngå i denne type ordninger, sier statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Utvalgets forslag sendes nå på bred høring.

Magnhild Meltveit Kleppa og Kristin Bjella
Magnhild Meltveit Kleppa og Kristin Bjella. (Foto: Eline Bjerke, KRD.)