Historisk arkiv

Økt lokal velferd med ny regjering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkel av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga sendt regionavisene 20. januar 2006.

Artikkel sendt regionavisene 20. januar 2006.
 
Gjenreisningen av et sterkt og handlekraftig kommune-Norge har bare så vidt begynt, men vi kan allerede nå se de første resultatene av regjeringens satsing på lokal velferd.

Kommunene ble sultefôret under den forrige regjeringen. Den prioriterte skattelettelser framfor å gi kommunene anstendige økonomiske rammebetingelser. Derfor har lokalpolitikerne de siste fire årene måttet kjempe en hard kamp for å unngå kutt i eldreomsorg, skole og andre viktige tilbud, istedenfor å kunne konsentrere seg om å skape vitale lokalsamfunn med gode og tilstrekkelige velferdstjenester.
 
Den nye regjeringen legger vekt på felleskap, og nøkkelen er god lokal velferd og gode, levedyktige lokalsamfunn. Vi har tatt konsekvensen av at det koster å lage gode skoler, pleie- og omsorgstjenester som dekker folks behov, og alle de andre velferdstjenestene som kommunene er ansvarlige for. Derfor har vi økt kommunenes frie inntekter med 5,7 milliarder kroner. Dette er en vekst som monner. Det vil imidlertid være behov for fortsatt inntektsvekst i årene framover, og veksten i 2006 er en del av en langsiktig plan for oppretting av ubalansen i kommuneøkonomien.
 
Regjeringen har tillit til at lokalpolitikerne er i stand til gjøre gode prioriteringer i samsvar med innbyggernes behov og lokale forutsetninger. Derfor har ikke regjeringen bestemt hva kommunene skal bruke de økte inntektene på, men overlatt vurderingene til de lokale folkevalgte. Samtidig har vi vært klare på at innbyggerne nå både fortjener og forventer en opprustning av velferdstjenestene.
Foreløpige budsjettundersøkelser viser at det lokale selvstyret fungerer. NRK melder om at kommunene bruker de økte inntektene på skolebarn og eldre. KS melder om at ni av ti kommuner vil opprettholde eller styrke tilbudet i pleie- og omsorgssektoren og at åtte av ti kommuner vil øke det totale tjenestetilbudet i 2006.
 
Kommunene kommer til å bruke pengene ulikt, og det skal de gjøre. Ulike lokalsamfunn har ulike utfordringer og behov, og det vil derfor prioriteres ulikt mellom skole, helse og eldreomsorg. I Holmestrand brukes det 1,2 millioner mer til vikarressurser og styrkingstimer i skolen, og det gis mer penger til frivillighetssentralen, biblioteket og kulturfestivalen. I Stjørdal skal det brukes 6,5 millioner ekstra i år – blant annet til barnevern, sosialhjelp og fond. Og det blir 4 millioner ekstra til Asker-skolene i år, istedenfor et kutt som var planlagt.
 
Regjeringen har vært tydelig på at inntektsveksten må brukes til å gi innbyggerne et bedre velferdstilbud, og ikke forsvinne i lavere effektivitet. Jeg er overbevist om at gode rammevilkår og økt handlingsrom vil stimulere til nytenkning, omstilling og utvikling i kommunesektoren. Et godt samspill med arbeidstakerne og deres organisasjoner er avgjørende for dette fornyingsarbeidet. Omstilling og effektivisering må drives med de ansatte, og ikke mot dem!
 
Troen på at det er store penger å spare på kommunesammenslutninger er sterkt overdrevet. Kommunene bruker i all hovedsak pengene på skole, barnehage, eldreomsorg og andre velferdstjenester. Disse tjenestene må finnes der folk bor, og ikke i nabobygda. Sånn vil det måtte være enten kommunen er stor eller liten.
 
Regjeringen er mot tvangssammenslåing av kommuner. Vi mener at mange små kommuner er en styrke, ikke en svakhet. Små kommuner er viktige for folkestyret og gir nærhet mellom innbyggerne og de som bestemmer. Et hvert lokalsamfunn skal likevel ha mulighet for å velge sin vei. Regjeringen vil fortsatt gi støtte til utredning av konsekvenser av sammenslutninger og gi midler til informasjon om utredningsresultatene, og til folkehøringer. Men jeg vil ikke lokke med penger til broer og bredbånd til dem som slår seg sammen. Jeg er imidlertid innstilt på å følge opp lovnader som ble gitt av den forrige regjeringen til noen kommuner som har pågående prosesser.
 
I forrige uke fikk jeg gleden av å være med på gjenåpning av det kommunale svømmebassenget i Gaular i Sogn og Fjordane. Bassenget stod ferdig nyoppusset i 2003, men siden den gang har det stått tomt fordi kommunen ikke har hatt penger til å holde det åpent. For noen dager siden hoppet ungene ut i bassenget i yr glede. Jeg unner alle den gleden det er å se at det nå igjen spirer i kommune-Norge.