Historisk arkiv

Hemmer og fremmer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Hvorvidt kommunene lykkes med 3-partssamarbeidet er i første rekke et spørsmål om holdninger.

Det handler først og fremst om holdninger!

Hvorvidt kommunene lykkes med 3-partssamarbeidet er i første rekke et spørsmål om holdninger. En oppsummering av svarene i gruppearbeid fra en rekke samlinger hvor politikere, administrative ledere og tillitsvalgte har deltatt viser dette.

I løpet av siste halvår er det i regi av Kvalitetskommuneprogrammet gjennomført samlinger i 24 kommuner hvor 3-partssamarbeidet har vært tema. På disse samlingene har det deltatt representanter både fra politisk- og administrativ ledelse og fra arbeidstakerorganisasjonene. I alle kommunene har det vært rimelig lik representasjon fra de tre partene.  I programmet er det lagt inn gruppearbeid hvor det bl.a. stilles spørsmål om hva som hemmer og hva som kan fremme et godt 3-partssamarbeid i kommunen. ”Når vi oppsummerer svarene peker ca. 50 % av alle svar på holdninger både med hensyn til hva som hemmer og hva som fremmer godt samarbeid” uttaler rådgiver Hans Brattås, som sammen med Torstein Amdal fra Fagforbundet har gjennomført disse samlingene med kommunene. 

Dernest er det organisering, tilrettelegging praktisk og økonomisk, som er en avgjørende faktor. Rundt 20 % av svarene peker på dette. Faktoren makt kan være hemmende, 17 %, viser til makt som en begrensende faktor, dvs. at maktforhold i den enkelte kommune kan begrense samarbeidsmulighetene.

Hva er det så som ligger under kategorien holdninger i denne oppsummeringen?

”Under denne kategorien har vi samlet svar hvor begrep som respekt, likeverd, tillit, ”attityde”, forståelse, tilstedeværelse, tone, raushet, innstilling, humor, akseptere, dele og inkludere inngår” sier Brattås som jobber som rådgiver for Kvalitetskommuneprogrammet. ”Det bør være interessent for kommunene å merke seg dette. De fleste organisasjoner, også kommuner, oppnår vel de beste resultatene gjennom gode samarbeidsrelasjoner både internt og eksternt.  Da kan det å utvikle gode relasjoner gjennom å tenke over og gjerne justere sine holdninger være løsningen. Dette er faktisk gratisvare og slettes ikke noen ny utgiftspost for kommunen” sier Brattås

    Graf over hva som hemmer og fremmer trepartssamarbeidet