Historisk arkiv

Den viktigste arenaen for læring er arbeidsplassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I september hoppet Hanne Dorthe Sørensen på Hurtigruten for å møte kompetansenettverket i Saman om ein betre kommune. Med seg i kofferten hadde hun en litt annen forståelse av kompetansebegrepet.

Hanne Dorthe Sørensen
Endringsleder Hanne Dorthe Sørensen i Lederskabelse.dk mener kompetanseutvikling handler vel så mye om verdier som om formell læring.

I september hoppet Hanne Dorthe Sørensen på Hurtigruten for å møte kompetanse- nettverket i Saman om ein betre kommune. Med seg i kofferten hadde hun en litt annen forståelse av kompetansebegrepet.


Viten, kunnskap og holdninger

- Når det er behov for endring i kommuner og offentlige institusjoner er det sjelden kunnskapen det skorter på, men den riktige holdningen.

Påstanden kommer fra endringsleder og grunnlegger av Lederskabelse.dk, Hanne Dorthe Sørensen. Sørensen har 18 års erfaring med utvikling av ledelse og kompetanse i offentlig sektor, og har mellom annet vært direktør for Statens Center for Kompetenceudvikling i Danmark.

Som eksempel på hvor essensielt det er med riktige holdninger, peker hun på tverrfaglig samarbeid, et tema mange av kommunene som jobber med kompetanse ønsker å bli bedre på. For å få til samarbeid på tvers er ikke problemet kunnskapsløshet, men manglende bevissthet om at dette er viktig og må prioriteres.

- Mangler man riktig holdning, nytter det ikke å sende folk på kurs, for det er ikke der man skaper forandring. Endringer skjer i praksis. Det skjer i dialog mellom leder og medarbeider, og medarbeiderne imellom, understreker Sørensen.

Sørensen mener det er mange arenaer for læring som vi ikke er flinke nok til å ta i bruk.

- Et godt eksempel er møter. Dette er noe mange bruker mye tid på, men hvor mange av møtene lærer vi noe fra, og hvor mange består av enveiskommunikasjon som medarbeiderne like godt kunne fått på en annen måte, spør hun.

Den klare anbefalingen fra Sørensen er å arbeide bevisst med de arenaer man har i arbeidshverdagen, som møter, ulike typer samtaler og utøvelsen av selve arbeidet.

- Det å gjøre seg bevisst at vi er i lærende situasjoner nesten hele arbeidsdagen er noe som bidrar til å skape en kultur for læring på jobb. Klarer vi å reflektere over egen praksis, gjerne med feedback fra en kollega, er det ingen tvil om at arbeidsplassen er den beste arenaen for læring, sier hun.

Sørensen etterlyser også økt bruk av det gamle systemet med mester og lærling. I vår kompetanse- og studierettede hverdag er dette en form for læring som det ikke lenger ligger noen prestisje i. Men skal vi få tak i den ubevisste, ”tause kunnskapen” til den som den som lærer bort, nytter det ifølge Sørensen lite med formell kursing.

- Vi er simpelthen nødt til å iaktta og stille spørsmål. Hvorfor gjorde du det? Hva skjedde her? I Danmark, og kanskje også i Norge, står vi overfor et generasjonsskifte i offentlig sektor. Mange av babyboom’erne er i ferd med å trekke seg tilbake fra arbeidsmarkedet. Dersom vi vil føre deres tause viten videre, begynner vi å få dårlig tid, avslutter Hanne Dorthe Sørensen.

Last ned lysark fra Hanne Dorthe Sørensens innlegg på Hurtigruten (PDF)