Historisk arkiv

Kommunalt utviklingsarbeid som eksportvare?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Siden april 2012 har Fagforbundet og KS samarbeidet i et EØS-finansiert program i seks europeiske land. Gjennom samarbeid og tilrettelagt dialog viser KS og Fagforbundet at lokalt utviklingsarbeid basert på involvering, likeverdighet og lokalt medansvar er effektivt.

 

Liss Schancke (KS) og Anne K. Grimsrud (Fagforbundet) i Steinkjer kommune med beøkende fra Litauen.
Liss Schancke (KS) og Anne K. Grimsrud (Fagforbundet) i Steinkjer kommune holder innlegg for beøkende fra Litauen (foto: Fagforbundet).

 

Siden april 2012 har Fagforbundet og KS samarbeidet i et EØS-finansiert program i seks europeiske land. Gjennom samarbeid og tilrettelagt dialog viser KS og Fagforbundet at lokalt utviklingsarbeid basert på involvering, likeverdighet og lokalt medansvar er effektivt.

Innovasjon Norge er administrativt ansvarlige for et EØS-program kalt Anstendig arbeidsliv og trepartsdialog (Decent Work and Tripartite Dialogue).

KS og Fagforbundet deltar begge aktivt i prosjekter i 6 land. KS er hovedpartner for prosjekter i Polen, Tsjekkia, Litauen, Romania og Ungarn, mens Fagforbundet er ansvarlig i Estland og Litauen.

Bakgrunn
Gjennom arbeidet i utviklingsprogram som Kvalitetskommuneprogrammet (2006-10) og Saman om ein betre kommune har KS og Fagforbundet høstet gode erfaringer i felles og forpliktende utviklingsarbeid. Erfaringene har vist at kommuner som får til et konstruktivt samarbeid mellom folkevalgte, administrative ledere og tillitsvalgte/ansatte oppnår gode resultater.

Den norske samarbeidsmodellen lokalt
I kjølvannet av finanskrisen har den nordiske modellen fått mye oppmerksomhet. Til tross for sjenerøse velferdsordninger og økonomisk fordeling har de nordiske landene klart seg relativt bra. Bakgrunnen for dette er mellom annet vår tradisjon for regulering og samarbeid mellom partene i arbeidslivet, med staten som garantist. Dette har bidratt til økonomisk og sosial stabilitet, nettopp i tider med finanskrise.

I Saman om ein betre kommune tas trepartssamarbeidet ett skritt videre, fra sentralt til kommunalt nivå. Målet er å skape en utviklingsorientert kommunal sektor som finner løsninger på egne utfordringer og ressurser lokalt. Å bli sett, hørt, utfordret og støttet gjennom deltakelse i nasjonale program, har gitt mange kommuner inspirasjon og gode erfaringer.

Europeisk interesse
Investering i menneskelige ressurser og utvikling av samarbeidskulturen kan gi nyttige impulser og varige verdier også for andre land. Partssamarbeid har blitt satt på dagsorden både sentralt og lokalt i EØS-området, særlig i de nye sentral-europeiske landene. De har behov for å bygge og styrke organisasjoner og institusjoner og ta i bruk menneskelige ressurser i en tid med store utfordringer, både økonomisk og sosialt. Landene har gjerne svake tradisjoner for samarbeid mellom partene utover formelle intensjoner uttrykt i offentlige dokumenter.  

I EØS-programmet "Anstendig arbeidsliv og trepartsdialog" forsøker KS og Fagforbundet å bringe partene sammen og gjennomføre konkrete og praktiske samarbeidsprosesser rundt temaer som partene lokalt er enige om. Flere land har valgt vold og trusler på arbeidsplassen som tema. Andre er opptatt av jobbskaping for ungdom, lokale helsetjenester og fornybar energi.

En eksportvare i tiden
Erfaringene som høstes fra Saman om ein betre kommune er i ferd med å bli en eksportvare. For å vise og i praksis være modeller, samarbeider Fagforbundet og KS tett. Organisasjonene holder innledninger og gjennomfører prosesser sammen, på samme vis som i programmet i Norge. Erfaringen er at denne formen for modellæring fungerer godt.

Når prosjektlandene er på Norgesbesøk har KS og Fagforbundet benyttet muligheten til å løfte fram norske kommuner som har historier å fortelle om eget utviklingsarbeid. Hittil har Steinkjer, Fredrikstad og Øvre Eiker hatt besøk, og snart står Lunner står for tur. Kanskje flere kommuner kan være aktuelle for besøk?