Historisk arkiv

Rapport fra en vellykket temadag i Østre Toten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

I høst arrangerte Østre Toten kommune temadag med ansattseminar for drøyt 400 ansatte. Prosjektgruppa har fått mange positive tilbakemeldinger på temadagen, hvor de hadde leid inn lege Jørgen Skavlan til å holde ansattseminaret  ”Frisk nok for livet”.

Seminaret ble arrangert av prosjektgruppa fra ”I hoppes om en bære kommune”,  og er et ledd i den pågående verditurneen rundt i organisasjonen. Det ble arrangert to seminarer på samme dag, og alle ansatte fikk tilbud om å delta.

Skavlan trollbandt publikum fra første sekund. Med humor og snert, samt ispedd litt stand-up fikk han oss til å kjenne etter over hvor friske vi egentlig er, forteller den engasjerte prosjektlederen i Østre Toten, Anne Mette Sveum.   

Helsebegrepet i et samfunnsperspektiv 
Foredraget ”Frisk nok for livet” var for noen år siden et innlegg i samfunnsdebatten, og innleder boka med samme tittel, der Skavland og flere legekolleger belyser helsebegrepet i et samfunnsperspektiv.

Skavlan fikk blant annet salen til å reflektere over om det alltid er nødvendig å oppsøke lege når det faktisk er slik at 90 prosent av sykdommene går over av seg selv. Kun 10 prosent er alvorligere diagnoser som trenger kurativ behandling. Likevel går nordmenn i gjennomsnitt til fastlegen hver 4. mnd gjennom hele livet for å få en eller annen resept eller henvisning til MR. 

Han viste også til forskning som viser at flere og flere overlever alvorlige diagnoser som. f. eks kreft, og at vi i dag føder barn som kommer til å bli 120 år gamle.

Jørgen Skavlan viste til at Norge gang på gang er kåret til verdens beste land å bo i, samtidig som vi er en av verdens rikeste nasjoner. Likevel ligger vi godt an til å være verdensmestere i å være sykemeldt. Hvorfor er det slik?

- Vårt velferdssamfunn syr delvis puter opp under armene våre, slik at vi hele tiden forventer at andre skal ordne opp for oss. Det er derfor vi ofte ikke makter å selv ta tak i våre egne hverdagsproblemer, var teorien til den profilerte legen.

Skavlan viste også til forskjellen mellom Norge kontra andre land. Undersøkelsen European Pain Study viser at 30 prosent av den norske befolkning opplever smerter hver dag, mens våre danske og svenske naboer bare oppgir 12 prosent.  Skavlans teori er at dette ligger i den norske folkesjela, og bunner i at vi ikke er flinke nok til å nyte livet.  

- Ola Nordmann teller karbohydrater og går birkebeineren, sa Skavlan.

- Gjennom 75 svært fengende minutter hvor vi lo så vi nesten gråt, fikk vi gode råd om hvordan vi bør leve livet for å holde oss friske. Skavlan oppfordret oss til å holde på familien rundt middagsbordet, at dette er en av de beste arenaer for barneoppdragelse, sier prosjektleder Sveum. 

- Vi trenger heller ikke å gå Birken, da dette i noen tilfeller nesten kan bli en psykiatrisk diagnose i seg selv.  Greit å vite for de av oss som ikke orker å drive med dette, men er fornøyd med vanlig hverdagsmosjon, legger hun til.