Historisk arkiv

Rekrutterer ambassadører i egne rekker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

- «Morgendagens omsorg» er sektorovergripende, og krever oppmerksomhet fra hele kommunen dersom vi skal kunne møte de kommende utfordringene.

Ronny Bjørnevåg, fagutvikler i Lyngdal kommune
Fagutvikler Ronny Bjørnevåg i Lyngdal kommune (Foto: Ingebjørg Sørenes).

Det sier Ronny Bjørnevåg, fagutvikler i Lyngdal kommune. Lyngdal er en av fem kommuner fra Listerregionen som er tatt opp i Saman om ein betre kommune. Kommunene deltar i prosjektet «Lenger i eget liv» i «Innovasjon i Omsorg», et nettverk hvor det jobbes spesielt med velferdsteknologi.

Bygger allianser på tvers
I Lyngdal informerer Bjørnevåg de kommunalt ansatte om hvordan framtiden ser ut, og behovet for nye løsninger. Ved å alliere seg med alle enheter i kommunen, er håpet at det skal bli lettere å få oppslutning om nye løsninger.

Dette gjennomføres ved at alle arbeidslag i kommunene legger ett personalmøte til bo- og servicesenteret. Her får de besøkende lære om eldreomsorg, og de får demonstrert muligheter for fremtidig innhold i tjenestene som det faktisk er mulig å ta i bruk allerede i dag.

- Disse mulighetene får medarbeiderne lov til å se på, ta på, teste ut og uttale seg om. Når alle de ansatte kjenner til utfordringene som ligger i kommunen og løsningene som finnes, tror vi disse har et så stort kontaktpunkt mot innbyggerne at det på sikt vil få folk til å ta initiativ, skaffe seg teknologi eller henvende seg med forespørsel om mulighetene for å ta i bruk slik teknologi. Vi opplever allerede at etterspørselen har økt, forteller han.

Økte forventninger og endring i behov
Innbyggernes forventninger har økt de siste årene. Hver gang omsorgsektoren har fått økte midler fra det offentlige, har innbyggernes forventning til omsorgstjenestens leveranse økes. Utfordringen er at forventningen øker mer en kommunens faktiske mulighet til å levere disse tjenestene, forklarer Bjørnevåg.

- I tillegg kommer forventinger om tjenestenes innhold: «de varme hendene». Dette er en stor utfordring for kommunen å hanskes med. Når vi legger til de demografiske utfordringene og er nødt til å endre tjenestenes innhold, blir spriket enda større, legger han til.

Nyttige innspill fra andre sektorer
Nylig var kommunens barnehager på besøk på bo- og servicesenteret. Selv om de yter helt forskjellige tjenester, har møtene vært svært nyttige for begge parter.

- De barnehageansatte i Lyngdal tilfører oss nye perspektiver og kommer med innspill som setter i gang innovative tankeprosesser rundt egne tjenester. «Dette kan også brukes hos oss; vi kan få mindre utgifter til renhold», sier Bjørnevåg.

Samtidig har tilbakemeldingene vært formidable.

- De ansatte sier at de i etterkant av møtet har fått en ny og mer helhetlig forståelse for kommunen. «Dette er det beste personalmøtet jeg har vært på», er blant tilbakemeldingene vi har fått. Barnehagene omfavner eldreomsorgen, og forsikrer meg om at vi er sammen om velferden til våre innbyggere. Med et slikt engasjement blir de blant våre ambassadører, avslutter den engasjerte fagutvikleren i Lyngdal kommune, Ronny Bjørnevåg.

Last ned Lyngdals presentasjon fra nettverkssamlingen på Hidra høsten 2013