Historisk arkiv

Retten til heltid er også kvinnekamp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Siv Karin Kjølmoen fra Fagforbundet reiser land og strand for å snakke med kommunalt ansatte om viktigheten av å skape en heltidskultur.

Rådgiver Siv Karin Kjølmoen i Fagforbundet
Rådgiver Siv Karin Kjølmoen i Fagforbundet (foto: Camilla Bendixen).

LO og Fagforbundet sin visjon er et normalisert arbeidsliv, også for kvinner i helsesektoren, der faste og hele stillinger er normen som gir dem forutsigbarhet og økonomisk trygghet til å leve et godt liv.

Kjølmoen har jobbet i omsorgsyrker nesten hele sitt voksne liv før hun ble ansatt i Fagforbundet for å jobbe med heltidskultur.

­- Jeg har hele mitt liv vært opptatt av at kvinner skal jobbe like mye heltid som menn, fordi det har store konsekvenser for kvinnene den dagen de blir pensjonister, sier Kjølmoen.


Det store heltidsvalget

1. februar i år inngikk KS, Delta, Sykepleierforbundet og Fagforbundet en intensjonserklæring om å skape en heltidskultur i kommunal sektor.

- Vi vil ha en heltidskultur! Arbeidsgivere kan ikke bare tenke ufrivillig deltid, dette er noe man skal jobbe med hele tiden. Det skal være en kultur i kommunene hvor det er vanlig å jobbe heltid. Arbeidsmiljøloven sier at man kan få jobbe deltid, men normen bør være hel stilling, sier Kjølmoen.

Tallene for kvinner som jobber innen pleie og omsorg i kommunene er nedslående. Ifølge Kjølmoen var under 30 % av kvinnene i pleie og omsorgsyrker i kommunene ansatt i heltidsstillinger i 2010. Samme år var totalt antall heltidsstillinger generelt i norske kommuner rett i overkant av 40 %. Dette til tross for at regelverket sier at det som hovedregel tilsettes i full stilling. Unntak drøftes med de tillitsvalgte med mindre det er åpenbart unødvendig.

­- Hvor mange kommuner er det som drøfter dette med tillitsvalgte hver gang det lyses ut en deltidsstilling? En av grunnene til at vi ikke har en heltidskultur er at vi ikke drøfter med de tillitsvalgte, sier Kjølmoen.

Allikevel så er vi på vei mot en heltidskultur. Arbeidsmiljøloven gir mange muligheter, og tariffavtalen åpner også for at deltidsansatte skal melde fra om de ønsker utvidet stilling. Det er et poeng at en er fleksibel for å få til en heltidskultur i kommunene.

- Vi ser at i kommuner som har jobbet godt og har økt stillingsstørrelse, har dette en smitteeffekt. Flere deltidsansatte ønsker etter hvert å øke sine stillinger. I større stillinger får man til mer, og da blir det enda artigere å jobbe, avslutter Siv Kjølmoen.

 

Artikkelen er et kort utdrag fra et 2 timers foredrag som Siv Kjølmoen fra Fagforbundet holder i norske kommuner. Se vedlagte foiler (PDF) fra foredraget for ytterligere informasjon om ny lov og avtaleverk som kan være nyttig i arbeidet med heltidskultur.