Historisk arkiv

Vesterålen satser på å styrke sine egne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I Vesterålen Regionråd ser man at for å lykkes med kompetanseheving i kommunen må en først ta tak i ledere og mellomledere. Lederutviklingsprogrammet ”Rett Kurs” i regi av Regionrådet har samlet over 100 ledere i regionen, og fokuserer på deres sentrale rolle innenfor kompetansestyring. Regionrådet har også satt i gang prosjektet ”Motivasjonsløftet”, som skal hjelpe ufaglært innen pleie og omsorg til å få formell kompetanse.

I Vesterålen Regionråd ser man at for å lykkes med kompetanseheving i kommunen må en først ta tak i ledere og mellomledere. Lederutviklingsprogrammet ”Rett Kurs” i regi av Regionrådet har samlet over 100 ledere i regionen, og fokuserer på deres sentrale rolle innenfor kompetansestyring. Regionrådet har også satt i gang prosjektet ”Motivasjonsløftet”,  som skal hjelpe ufaglært innen pleie og omsorg til å få formell kompetanse.

 

Prosjektledere Karianne B. Bråthen og Hilde Hansen i Vesterålen Regionråd

Prosjektledere Karianne B. Bråthen og Hilde Hansen i Vesterålen Regionråd (Foto: Camilla Bendixen, Fagforbundet).


Vesterålen på Rett Kurs
Vesterålen Regionråd er med i Saman om ein betre kommune med lederutviklings- programmet ”Rett Kurs”. Prosjektledere Hilde Hansen og Karianne B. Bråthen leder prosjektet sammen, og er med i nettverket Kompetanse Nord. Mandag 2. oktober samlet de 100 ledere og mellomledere fra kommunene Bø, Lødingen, Andøy, Sortland, Hadsel og Øksnes til Rett Kurs-samling med tema ”Kompetansebegrepet”.

- Vi jobbet lenge for å få en felles mal for kompestanseheving i de seks kommunene. Malen skulle ha en generell del og kommunene skulle lage egne tiltaksplaner. Deretter skulle vi lage en felles regionalplan ut i fra det vi hadde behov for sammen, forteller Hansen.

Da de hadde fått dette gjennom i kommunestyret var alle lykkelige. De hadde plan, et årshjul, og politikerne var enige. Men det skjedde ingenting.


Ledere og mellomleder måtte kobles på
Hva var det som førte til at det stoppet opp?

- Vi fant ut at vi ikke fikk med oss ledere og mellomledere, de var ikke inne i dette, sier Bråthen.

Med utgangspunkt i at lederne trenger jevnlig oppdatering på kompetanse, jobber de to prosjektlederne nå med å kartlegge hva slags kurs det er behov for og hvor ofte de skal kjøres.


Helsefremmende ledelse
- Vi har kjørt en fantastisk kursrekke med tema ”Helsefremmende ledelse” for 100 ledere med et firma som heter Vida Pluss. Det som fascinerte oss med opplegget deres var at kurset ikke tok opp ledelsesteorier. Dette kurset tok opp prosessledelse, egenledelse og medarbeiderledelse. Deltagerne måtte lage sitt eget arbeidshjul som gikk veldig dypt inn i den enkeltes liv. De var kjempefornøyd, sier Bråthen.


Kompetansepotensialet
Neste kursrekke i Rett Kurs handler om kompetanse. På den første samlingen 2. oktober i Sortland var Linda Lai fra BI og Åsbjørn Vetti fra KS på plass for å snakke om drivere for motivasjon og mobilisering av kompetansepotensialet.


- Dagen i dag var veldig bra. Fere ledere burde vært her, for det ville lettet jobben med kompetanseplanleggingen i kommunen, sier Linda Rassmusen personalsjef i Øksnes kommune. Sammen med kollega Brita Kleivan, personalsjef i Sortland kommune og personalsjef Gunnar Jacobsen i Bø kommune er de svært fornøyde med kursdagen. De ser likevel alle behovet for at enda flere ledere burde vært til stede.

Fra venstre: Personalsjef i Sortland kommune, Brita Kleivan; personalsjef Gunnar Jacobsen i Bø kommune; Linda Rassmusen, personalsjef i Øksnes kommune.
Fra venstre: Personalsjef Brita Kleivan i Sortland kommune, personalsjef Gunnar Jacobsen i Bø kommune og personalsjef Linda Rassmusen i Øksnes kommune (Foto: Camilla Bendixen, Fagforbundet).


Kompetansekartlegging ga ny innsikt
Arbeidet med å kartlegge kompetansebehovet i Vesterålen ga ny innsikt. Det viste at nærmere 500 ansatte i kommunen ikke hadde fagutdanning, og at hovedtyngden av disse arbeider innen pleie og omsorg.

Behovet for flere hender i pleie og omsorg og det høye tallet av ufaglærte i småstillinger var påfallende. Tall fra KS viser at dersom kommunene i Vesterålen utnytter potensialet i sin arbeidstokk og jobber for å få ansatte inn i heltidsstillinger, kan de klare å møte fremtidens bemanningsbehov.

- Vi har en stor andel ufaglærte ansatte. Vi ser at det er behov for at lederne får opp andelen faglærte og at de ser hvorfor dette er viktig, sier Bråthen.


Motivasjonsløftet
Med denne innsikten ble Motivasjonsløftet etablert som et prosjekt innenfor kompetansesatsningen til Vesterålen Regionråd. Prosjektet skal motivere ansatte i kommuen til å ta skrittet fra ufaglært til faglært. Motivasjonsløftet er retter både mot systemet kommune og de ufaglærte. Men ikke alle ledere kjenner til løpet de ansatte må gjennom dersom de ønsker å ta fagbrev.

- Det er mange gode hjelpere i dette systemet. OPUSene, Karrieresenteret, Nav, organisasjonene - men det er lite lim imellom disse. Vi fant ut at vi skulle samle alle partene under samme tak, sier Hansen.


Ufaglært til faglært steg for steg
- Sammen har vi vært rundt i alle kommunene og gitt informasjon om veien fra ufaglært til faglært, forteller Hansen.

Det ble en ryddig gjennomgang for ansatte og ledere hvor partene steg for steg forklarte prosessen og hvordan de skulle bidra underveis. Tilbudet går ut til alle ufaglærte innen helsefag i regionen. De ansatte må selv ta initiativet til å delta. Karrieresentrene har ansvar for å følger opp de ansatte som viser interesse.


Kompetansestyring
Målet for Motivasjonsløftet er å få en 10 % økning i kvalifiserte helsefagarbeidere innen Saman om en betre kommune-prosjektet er over.

 - Vi trenger ledere og mellomledere som er flinke på kompetansestyring. Rett Kurs og fokuset på kontinuerlig kompetanseheving blir viktig i denne sammenheng, avslutter Bråthen.