Historisk arkiv

Over én milliard til kultur i skolesekken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Den kulturelle skolesekken (DKS) feirer ti år. I dag feires jubileet med et storstilt arrangement på Kulturhuset Bølgen i Larvik. Siden starten har nesten 1,2 milliarder kroner fra Norsk Tippings virksomhet bidratt til kunst- og kulturopplevelser for skoleelever over hele landet.

– Den kulturelle skolesekken har vært ti år med sammenhengende suksess. Ordningen er helt unik på verdensbasis, og det er en satsing i stor skala. Hele 800.000 elever får hvert år et tilbud gjennom Den kulturelle skolesekken og dermed muligheten til å oppleve profesjonell kunst og kultur, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

DKS unikt i verden
Hvert år de siste fire årene har det blitt brukt hele 167 millioner fra overskuddet til Norsk Tipping på Den kulturelle skolesekken. I skoleåret 2009/2010 ble det arrangert mer enn 67.000 kulturmøter mellom elever og kunstnere. Det betyr i gjennomsnitt 19 arrangementer ved hver eneste skole i Norge. 

– Måten kulturelle møter gjennomføres og finansieres på i den norske skolen er unik i verdenssammenheng. Det er fantastisk at Den kulturelle skolesekken når fram til alle elever, uavhengig av skolestørrelse og geografi. Norske skolebarn er privilegerte fordi de får en ballast barn i andre land ikke en gang tør drømme om, sier Anne Bamford, professor ved University of Arts i London.

Tiårsjubileum i Larvik
Under jubileumsarrangementet i Larvik, skal blant andre kulturminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid, feire denne tiårige suksesshistorien. Sammen med skolebarn, artister og entusiaster markerer de at 2011 blir et rekordår når det gjelder hvor mange elever som deltar i de ulike aktivitetene i regi av Den kulturelle skolesekken.
 
I løpet av jubileumsarrangementet vil Kulturdepartementet og Norsk Tipping også dele ut Gullsekken til den beste DKS-skolen og den beste DKS-produksjonen i 2010.
 
Gjennom DKS-ordningen ble det i fjor arrangert konserter, teateroppsetninger, høytlesninger og andre kulturelle arrangementer i den norske skolen. D’Sound, Helene Bøksle, Kaizers Orchestra, Kine Hellebust, Jan Erik Vold og Trondheim Symfoniorkester er bare noen av artistene som har turnert norske gymsaler.
I gjennomsnitt brukes det i underkant av 200 kroner per elev i Norge gjennom DKS-ordningen. Dette er med på å finansiere i snitt 5 kunst- og kulturarrangementer i året per elev i den norske skolen.

Nettsiden for Den kulturelle skolesekken  

Nettsiden til Norsk Tipping

For ytterligere informasjon:
Astrid Holen, sekretariatsleder for Den kulturelle skolesekken, telefon: 926 29 480
Magne Vikøren, kommunikasjonssjef Norsk Tipping, telefon: 928 27 108