Historisk arkiv

Arne Nordheims komponistpris til Trond Reinholdtsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Komponisten og sangeren Trond Reinholdtsen er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2011. Prisen ble overrakt av juryens leder Asbjørn Schaatun fredag kveld under Ultimafestivalen under en konsert i Store Studio.

Komponisten og sangeren Trond Reinholdtsen. Foto: Ultima/Rune Kongsro

Foto: Ultima/Rune Kongsro

Komponisten og sangeren Trond Reinholdtsen er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2011. Prisen ble overrakt av juryens leder Asbjørn Schaatun fredag kveld under Ultimafestivalen under en konsert i Store Studio.
Prisvinneren får 125 000 kroner og et diplom.

Kontaktperson: Cathrine Nysæther, Ultima, tlf. 93 00 93 42

Fra juryens begrunnelse om prisvinneren:

”Leser vi prisvinnerens prosjekt innfor forståelsesrammen av det moderne prosjekt kan det lett leses som en nok en demonterende og ironiserende holdning til historien og genren; Det er bare så altfor lett å bare ”holde med” samtiden og ironisere over det mennesker har tenkt ut før ens egen tid. I sitt prosjekt med altså Bayreuthske proposjoner, spiller årets prisvinner på fortiden med stor kunnskap og en sår underliggende form for kjærlighet til tradisjonen og institusjonen. Gjennom dette skapes en egen robust poesi som er fysisk og barnslig men aldri triviell og som ofte gir opphav til absurde tildragelser som av mange kanskje kan oppfattes som et uttrykk for den store ironi.

Derimot inntar prisvinneren ofte klovnens rolle gjennom sitt spill opp mot tradisjonen med sitt skrå blikk, en uavendelig sans for timing og med en helt spesiell musikalsk Fingerspitzgefühl. Gjennom dette har prisvinneren skapt et helt eget univers hvor, selv om man møter den med den største skepsis, så må man bare gi seg hen: Det er originalt, det er absurd men det er aldri likegyldig - men aller mest er det båret oppe av at kjærligheten til stoffet er fullstendig inntakt”.

Om Nordheim-prisen:
Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet 20. juni 2001 i anledning Nordheims 70-årsdag. Prisen deles ut hvert år under Ultima. I 2011 er det ellevte gang prisen deles ut. I juryen sitter komponist og styreleder i Norsk komponistforening Asbjørn Schaathun (leder), skribent og musikkviter Hild Borchgrevink og førsteamanuensis Peter Tornquist.

Tidligere vinnere:

2010 Ruben Sverre Gjertsen
2009 Magnar Åm
2008 Ragnhild Berstad
2007 Nils Henrik Asheim
2006 Ole-Henrik Moe
2005 Sven Lyder Kahrs
2004 Cecilie Ore
2003 Lars Petter Hagen
2002 Kåre Kolberg
2001 Maja Solveig Kjelstrup Ratkje