Historisk arkiv

Kulturminister Anniken Huitfeldts kronikk "Kultur for helse"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Trykket i Romerikes Blad, 23. august 2010

Kultur kan være god medisin. Kulturdepartementet deler denne uka ut to millioner til arbeidsplasser som vil bruke kultur mot sykefravær. Kommunene ivrer mer enn næringslivet.

Det er ikke bare medisinsk hjelp som kan være med på å begrense sykefraværet i Norge. Akershus Universitetssykehus på Lærenskog og PRO Kløfta i Ullensaker er blant dem som denne uka får støtte fra Kulturdepartementet til å gjennomføre kulturtiltak på arbeidsplassen. Felles opplevelser og godt samarbeid er viktig for å etablere gode bedriftskulturer. Til sammen får 28 kommuner og bedrifter nå støtte gjennom denne ordninga for å kunne gi sine ansatte gode kulturopplevelser.

Jubileum og kultur

I år skal regjeringen bruke fem millioner kroner for å stimulere til kulturtiltak i bedrifter som er med i avtalen om inkluderende arbeidsliv. Mange har søkt, og i denne runden deler vi ut to millioner kroner. Det betyr at det er tre millioner kroner igjen til fordeling. Fristen for å søke er 15. september.

Ahus skal blant annet bruke sitt tilskudd til å arrangere en gratiskonsert for sine ansatte som et ledd i feiringen av sykehusets 50-års jubileum. Til konserten skal de også bruke profesjonelle musikere og koreografer som skal hjelpe de ansatte til selv å lage innslag. Ahus skal også arrangere flerkulturelle dager med fokus på litteratur, visuell kunst og mat.

Fellesskap gjør frisk

Rundt 70 ansatte i PRO Kløfta får med dette tilskuddet felles kulturelle opplevelser i regionen, for eksempel en tur til Blaafarværket, smaragdgruvene på Eidsvoll eller et arrangement i Ullensaker Kulturhus. Det viktige er at de ansatte gjør noe sammen.

Jeg har store forventninger til denne nye ordningen. Fra før har vi kulturtiltak i skolene og i eldreomsorgen gjennom Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken. Nå har turen kommet til arbeidslivet. I tillegg til å være en direkte støtte til arbeidsmiljøet, er det også sentralt at bedriftene samarbeider med profesjonelle kulturaktører i lokalmiljøet. Det er også viktig at alle arbeidstakere får mulighet til å delta.

På tvers

Ordningen innebærer at bedrifter kan søke mellom 40 000 og 200 000 kroner. Ledelsen og de ansatte må søke sammen. Det er et krav at arbeidsplassen også bidrar enten med penger eller ved at de gir de ansatte tid til å oppleve og eventuelt skape kunst.

Egen aktivitet

Mange av de som får støtte i denne omgangen skal lage noe selv. Pengene går da til å leie inn profesjonell hjelp til å få det til. Det er en stor inspirasjon i arbeidshverdagen å ha noe i tillegg til daglig drift å jobbe sammen om. De som har søkt og fått støtte til sine prosjekter vil forhåpentligvis oppleve en økt glede og trivsel på jobben.

I neste søknadsrunde vil jeg oppfordre så mange som mulig til å melde sin interesse. I denne runden var det en overvekt av kommunale instanser som søkte. Kanskje vil flere private bedrifter komme til i den neste runden?

Kulturminister Anniken Huitfeldt