Historisk arkiv

WTO: Ministermøte i Geneve - Sluttrapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

WTO: Ministermøtet i Geneve avsluttet lørdag 01.07. uten resultat.

WTO: Ministermøte i Geneve - Sluttrapport

WTO: Ministermøtet i Geneve avsluttet lørdag 01.07. uten resultat.

Etter at forhandlingene i grønne rom mellom de 36 land ble avsluttet i går, fortsatte WTOs generaldirektør Pascal Lamy forhandlingene med G6 gruppen (EU, USA, Japan, Australia, Brasil og India). G10 gruppen, der Norge deltar, møttes i dag mellom 10 og 11, også med EUs handelskommisær Peter Mandelson, for å diskutere situasjonen og veien videre.

Lamy innkalte til nytt møte i grønne rom kl. 11.00. Deretter ble det holdt et avsluttende møte i den overordnede forhandlingskomite (TNC) for å oppsummere situasjonen og la medlemmene presisere sine holdninger. Bildet ved avslutningen av ministermøtet er som følger:

  • Det var ikke tilstrekkelig bevegelse i forhandlingene til å fortsette Genevemøtet.
  • Selv om avstanden ikke blir sett på som uoverkommelig, gjorde forhandlingssituasjonen det vanskelig å utvikle et klima for nye tilbud fra de sentrale aktørene – mange frykter for at den som beveger seg først kan bli taper i sluttspillet.
  • WTOs generaldirektør Lamy er pålagt å gjennomføre omfattende konsultasjoner med medlemslandene i den nærmeste tiden, med sikte på å identifisere mulig grunnlag for løsninger landene kan enes om.
  • Konsultasjonene vil i første omgang foregå med de mest sentrale aktører, dvs. G6 landene, men han vil også konsultere andre grupper og land.
  • Konsultasjonene skal foregå på grunnlag av forslagene til hovedtrekk i løsningene (de såkalte modaliteter) fremlagt for ministermøtet av lederne for forhandlingskomiteene for henholdsvis landbruk og industrivarer inklusive fisk (NAMA).
  • Lamy skal rapportere tilbake til TNC når han finner grunnlag for det, m.a.o er det ikke satt noen tidsfrist for hans konsultasjoner.
  • Det er enighet om at målsettingen fortsatt er å avslutte forhandlingene (Doha runden) innen utgangen av året.

Norges vurderinger
Utenriksministeren beklaget at forhandlingene ikke førte til enighet, han noterte med tilfredshet at alle WTO land gir full støtte til videreføring av forhandlingene og bekreftet norsk tilslutning til Lamys konsultasjoner med sikte på å skape et reelt forhandlingsklima. Han presiserte i den sammenheng viktigheten av at han konsulterer bredere enn bare med G6.

Møtene har gitt ny anledning til å utdype norske synspunkter på en rekke områder, bl.a. fremme av våre interesser på fiskeriområdet. Norge og G10 har videre ytterligere utdypet sine posisjoner og holdt nære konsultasjoner med EU på områder av felles interesse, bla spørsmålet om rammen for mulig utfall innen markedsadgang på landbruk.

Til tross for at møtet ikke førte til resultat synes det å være reell politisk vilje til å fullføre denne Doha runden i WTO. Selv om forhandlingene i Geneve ikke har gitt enighet om konkrete tall for eks når det gjelder tollreduksjoner, så har forhandlingene vist at det er noen absolutte forutsetninger for å lykkes. Dette gjelder både utviklingslandenes vektlegging av sine særlige behov, og de spesiellle forhold som gjelder for land med stor landbruksimport (G 10, der Norge er med). Forhandlingene har også vist hvor viktig det er å finne helhetlige løsninger. Resultater krever balanse innenfor elementene på landbruksområdet, kravene på økt markedsadgang for fisk og industrivarer, men også forståelse for de land som vektlegger regelforbedring og økt handel med tjenester. Respekt for slike grunnleggende rammer er nøkkelen til fullføring av Doha-runden. Geneve-møtet viser at det lar seg gjøre. Derfor fortsetter forhandlingene.

Regjeringen vil understreke at Doha-runden må lykkes. WTO-avtalene skal videreutvikles på en slik måte at vi oppnår et moderne handelsregime. Dette vil legge grunnlaget for balansert og differensiert internasjonal handel. Doha-runden forutsetter at utviklingslandene får særlig fleksibilitet, samtidig som handel over landegrensene bidrar til økt sysselsetting. Det er viktig å sikre grunnlaget for utviklingen av eksport av norsk fisk og sjømatprodukter. En WTO-enighet vil gi større forutsigbarhet og over tid skape rom for innovasjon og vekst. Norge legger vekt på et aktivt landbruk over hele landet. Et moderne handelsregime vil også gi bedre regler for anti-dumping og tvisteløsning; verktøy som Norge trenger.


01.07.06