Historisk arkiv

Dyr: EU diskuterer atypisk skrapesyke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: EU vurderer nå å endre tiltaksstrategiene knyttet til dyresykdommen - atypisk skrapesyke.

Dyr: EU diskuterer atypisk skrapesyke

Dyr: EU vurderer nå å endre tiltaksstrategiene knyttet til dyresykdommen - atypisk skrapesyke. Strategiene for behandling av dyresykdommer er i stor grad harmonisert innen EØS-området og eventuelle endringer må skje felles på europeisk nivå. Norge har lenge hevdet at klassisk skrapesyke og atypisk skrapesyke (NOR98) er to forskjellige varianter av skrapesyke og som derfor bør kunne håndteres ulikt.

Norge deltar aktivt
Nå kan det se ut som om denne holdningen også har fått gjennomslag i EU. EUs matvarebyrå (EFSA) har slått fast at klassisk skrapesyke og atypisk skrapesyke (NOR98) kan karakteriseres ulikt. Dette har medført at det i EUs arbeidsgruppe om dyrehelse ble behandlet et forslag om å gi lempelser i tiltakene som i dag gjelder ved påvisning av atypisk skrapesyke (NOR98). Norge deltar aktivt i disse gruppene og er fornøyd med at EU nå vurderer endringer i regelverket.

Den nye forvaltningen vil trolig innebære mindre behov for tiltak i positive besetninger, men betyr også en aktiv oppfølging i besetninger der atypisk skrapesyke (NOR98) blir påvist. Dette er i tråd med den kunnskap Norge har bidratt med i EUs arbeidsgrupper. Norge følger prosessen nøye, og vil vurdere å iverksette lempelser i tiltak når det nye regelverket er vedtatt i EU.

Skrapesyke Nor98 er en atypisk form for skrapesyke. Det er ikke vist at skrapesyke kan smitte til mennesker

Dyr: EU vurderer nå å endre tiltaksstrategiene knyttet til dyresykdommen - atypisk skrapesyke. Strategiene for behandling av dyresykdommer er i stor grad harmonisert innen EØS-området og eventuelle endringer må skje felles på europeisk nivå.