Historisk arkiv

Dyr: Svinaktig god dyrehelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr: Heller ikke i 2005 ble det påvist spesifikke virusinfeksjoner hos norsk gris. Det er unikt i internasjonal sammenheng, fremgår det av den siste årlige overvåkingsrapporten fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Dyr: Svinaktig god dyrehelse

Dyr: Heller ikke i 2005 ble det påvist spesifikke virusinfeksjoner hos norsk gris. Det er unikt i internasjonal sammenheng, fremgår det av den siste årlige overvåkingsrapporten fra Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Rapporten oppsummerer resultatene fra overvåkingen av utvalgte smittestoff og fremmedstoffer innenfor fisk, skjell og landdyr i Norge.

For fiskeoppdrettsnæringen og husdyrbruket har overvåkingsprogrammene stor økonomisk betydning. De fører til at infeksjoner oppdages på et tidlig tidspunkt slik at det kan settes i gang effektive tiltak for bekjempelse og forebygging. Programmene gir dessuten viktig dokumentasjon på fravær av en rekke infeksjoner hos norske fisk, skjell og landdyr, noe som har betydning for eksport av levende dyr, avlsmateriale og andre produkter.

Friske griser og kyr
Resultatene fra 2005 bekrefter at Norge, med unntak av nysesyke, er fri for alle OIEs (verdens dyrehelseorganisasjon) meldepliktige svinesykdommer. I årene 2000 til 2005 er også mer enn 100 000 storfe blitt testet for kugalskap (BSE). Resultatene bekrefter at det er usannsynlig at den norske storfepopulasjonen har vært infisert med BSE.

Ikke fritt for skrapesyke
Skrapesyke ble første gang diagnostisert på norskfødt sau i 1981. Utover på 1990-tallet ble det diagnostisert et økende antall infiserte saueflokker, og ved utgangen av 2002 var til sammen 76 besetninger rammet. I 1998 ble en ny type skrapesyke, type Nor98, oppdaget i Norge. Et nasjonalt overvåkingsprogram ble igangsatt i 1997.

Dyr: Veterinærinstituttet og Mattilsynet har lagt fram den årlige overvåkingsrapporten på dyrehelse.


07.12.06