Historisk arkiv

EU: Konsultasjoner om endret osteavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EU: Norge og EU-Kommisjonen har nylig avsluttet konsultasjoner om endringer av osteavtalen mellom Norge og EU. Konsultasjonene innebærer at EUs tollfrie kvote for ost inn til Norge økes med 12,5 % på årsbasis.

EU: Konsultasjoner om endret osteavtale

EU: Norge og EU-Kommisjonen har nylig avsluttet konsultasjoner om endringer av osteavtalen mellom Norge og EU. Konsultasjonene har sammenheng med norske tollmyndigheters presisering i 2004 av retningslinjene for tariffering av oster i lake (fetaost) der lake skal regnes med i vekten for det innfortollede produktet.

500 tonn
Konsultasjonene innebærer at EUs tollfrie kvote for ost inn til Norge økes med 12,5 % på årsbasis, dvs. 500 tonn. For Norge innebærer konsultasjonene at dagens ostekvote inn til EU på 4000 tonn ikke lenger blir oppdelt i underkvoter. Dette gir større fleksibilitet i bruk av kvoten. Endringene skal etter planen iverksettes fra 1. november 2006.

Det legges opp til å fordele kvoteøkningen på dagens kvoteinnehavere etter eksisterende fordelingsnøkkel. Departementet vil i nær framtid sende forslag til endret forskrift for fordeling av tollkvoter på høring.


19.06.06