Historisk arkiv

Fugleinfluensa påvist i Sverige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fugleinfluensa: Den aggressive formen av fugleinfluensa er funnet i to døde ender i Sverige. - Dette bekrefter at risikoen for å få sjukdommen også i Norge er høy, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Fugleinfluensa påvist i Sverige

Fugleinfluensa: Den aggressive formen av fugleinfluensa, er funnet i to døde ender i Sverige. - Dette bekrefter at risikoen for å få sjukdommen også i Norge er høy, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

De smittede endene ble funnet i Oskarshamn, omtrent 250 km sør for Stockholm. Prøvene er sendt til et laboratorium i Storbritannia. Det vil ta 1 - 2 uker før endelig svar foreligger på om det er snakk om H5N1-viruset.
 

Dersom smitten blir påvist i Norge, vil Mattilsynet iverksette samme tiltak som svenske myndigheter har gjort. - Norge er godt forberedt på et utbrudd. Vi har planlagt lenge, og har et godt samarbeid mellom folkehelse-myndigheter og dyrehelsemyndigheter, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Riis-Johansen har i dag hatt møte i Brussel med EU´s kommisær for mattrygghet, dyrevelferd, folkehelse og forbrukersaker, Markos Kyprianhou. - Her var det en felles virkelighetsoppfatning. Det er viktig å understreke at fugleinfluensa først og fremst er en dyresjukdom. Den kan smitte fra dyr til mennesker, men det er ikke rapportert om smitte mellom mennesker, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Svenske myndigheter innfører nå tiltak for å hindre at smitten spres til fjørfebesetninger. Dette innebærer blant annet at det opprettes risiko- og observasjonssoner i områder rundt der fuglene ble funnet. I disse sonene vil det bli begrensninger på transport av fjørfe, smittebeskyttelse av fjørfebesetningene vil bli styrket og besetningene vil bli overvåket og prøvetatt. Det vil også bli lagt begrensninger på eventuell handel med fjørfe og fjørfeprodukter fra området.

Fugleinfluensa: Den aggressive formen av fugleinfluensa er funnet i to døde ender i Sverige.