Historisk arkiv

Jordbruk: Kalde fjøs øker inntekten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Ny forskning viser at melk som produseres av kyr i uteklima inneholder mer protein enn melk fra kyr i isolerte fjøs. Høyt proteininnhold gir bedre pris, og dermed tjener bonden mer penger.

Jordbruk: Kalde fjøs øker inntekten

Jordbruk: Ny forskning viser at melk som produseres av kyr i uteklima inneholder mer protein enn melk fra kyr i isolerte fjøs. Høyt proteininnhold gir bedre pris, og dermed tjener bonden mer penger enn i et tradisjonelt fjøs.

Feltstudie i Pasvik
Stipendiat Gry Færevik ved Universitetet for miljø- og biovitenskap har gjennomført en feltstudie Pasvik i Finnmark for å se på dyrenes atferd, helse og produksjon i kald fjøs. Hun konkluderer med at det er sammenheng mellom proteininnhold i melk og temperaturen. Lavere temperatur betyr høyere innhold av protein.

Merinntekt
Bonde Olav Høgsve i Pasvik var først ut i Landbruksbygg i Arktis-prosjektet, og merket allerede første vinteren at proteininnholdet økte opp til 3,8 % (3,2 % er normalt). Senere har han erfart at det er en sammenheng mellom kuldeperioder og høye verdier. Meieriet betaler mer for melk som inneholder mye protein. For Høgsve utgjorde merinntekten 50.000 kroner i 2005.

Jordbruk: Kyr i uteklima produserer melk med mer proteiner enn kyr i isolerte fjøs viser en ny undersøkelse fra Finnmark.