Historisk arkiv

Jordbruk: Mjølkerobotene er på vei inn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: I Norge ble den første mjølkeroboten installert i 2000. Nå finnes det slike anlegg på over 160 garder her i landet.

Jordbruk: Mjølkerobotene er på vei inn

Jordbruk: I Norge ble den første mjølkeroboten (automatiske mjølkingssystemer, AMS) installert i 2000. Nå finnes det slike anlegg på over 160 garder her i landet, de fleste Jæren. Dette framgår av en undersøkelse der Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har gjennomgått internasjonal forskning om AMS og status for slikt utstyr i Norge.

Ingen dokumentasjon og forskning
Ved å bruke mjølkeroboter går arbeidsforbruket ned, men den innsparte tida må ha høg alternativverdi for at investering i slikt utstyr skal være mer lønnsomt enn andre mjølkesystemer. Ikke-økonomiske forhold kan derfor være viktige ved valg av mjølkesystem, heter det i rapporten.

Pr. i dag finnes det ingen dokumentasjon og forskning på hvilke effekter og konsekvenser mjølkeroboter gir under norske forhold.

Jordbruk: I Norge ble den første mjølkeroboten installert i 2000. Nå finnes det slike anlegg på over 160 garder, viser en undersøkelse fra NILF.