Historisk arkiv

Landbruk: EU vil forenkle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: EU foreslår forenkling av landbrukspolitikken. 21 markeds-ordninger erstattes med én markedsordning.

Landbruk: EU vil forenkle

Landbruk: EU foreslår forenkling av landbrukspolitikken. 21 markedsordninger erstattes med én markedsordning.

Europakommisjonen foreslår å erstatte 21 gjeldende markedsordninger med en felles markedsordning for landbruksprodukter i EU. Forslaget er en viktig del av arbeidet med å forenkle fellesskapets landbrukspolitikk. Hensikten er å kombinere sektorspesifikke markedsordninger i en felles markedsordninger uten å endre den underliggende politikken, rapporterer landbruksråd i Brüssel, Knut Øistad.

Det har lenge vært kjent at Kommisjonen har arbeidet med å samle eksisterende markedsordninger i et felles regelverk. Resultatet slik det nå foreligger, vil bli grundig analysert av medlemslandene. Flere land er tvilende til om en slik forenkling kan gjennomføres uten å endre det politiske grunnlaget for markedsordningene.

  • Forslaget fra Europakommisjonen til ny felles markedsordning har følgende hovedpunkter:
  • Formål og definisjoner
  • Forhold av betydning for det indre markedet slik som intervensjon, privat lagring, kvoter og støtte.
  • Forhold knyttet til handel med tredjeland som lisenser, sikkerhetsmekanismer, innelands- og utenlands bearbeiding m.m.
  • Konkurranse og statstøtteregler
  • Generelle forhold som rapportering m.m.
  • Overgangsordninger og gjennomføring

Forslaget vil bidra til en betydelig reduksjon i antallet forskrifter som regulerer landbrukspolitikken i EU dersom det blir vedtatt. Hensikten er videre å harmonisere regelverket i landbrukspolitikken og bidra til en bedre oversikt over regelverket på området.

Forenklingskonferanse
Forslaget om en felles markedsordning var et av temaene på høstens store ”forenklingskonferanse” arrangert av Europakommisjonen i oktober i år. Her ble også Kommisjonens handlingsplan for forenkling av landbrukspolitikken presentert. Handlingsplanen inneholder 20 konkrete forslag til regelverksendringer med formål å forenkle landbrukspolitikken. Det påtroppende tyske formannskapet har temaet som sin hovedprioritering i sin formannskapsperiode i første halvår 2007.

Kommisjonen legger vekt på å skille mellom tekniske forenklinger og politiske endringer av landbrukspolitikken som også har som formål å gjøre denne enklere og mer oversiktlig. Diskusjonen om endringer i den underliggende politikken er tema i forberedelsene til vurderingen av reformen av EUs landbrukspolitikk som er varslet i 2008.