Historisk arkiv

Landbruk: Økt lønnsomhet - større variasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Flertallsregjeringen vil at investeringsvirkemidlene i landbruket skal fordeles på flere og på en slik måte at de bidrar til en variert bruksstruktur.

Landbruk:
Økt lønnsomhet - større variasjon

Landbruk: Flertallsregjeringen vil at investeringsvirkemidlene i landbruket skal fordeles på flere og på en slik måte at de bidrar til en variert bruksstruktur. Dyrevelferd skal prioriteres og arbeid med økologisk landbruk skal i større grad enn tidligere integreres i det generelle næringsutviklingsarbeidet.

Satser på familiebrukene
Lønnsom næringsutvikling er fremdeles målet for arbeidet med landbruksrelatert næringsutvikling. Flertallsregjeringen presiserer imidlertid at lønnsomhet ikke er ensbetydende med strukturrasjonalisering. God lønnsomhet i det tradisjonelle landbruket er nøkkelen til nyskaping i landbruket generelt. For Flertallsregjeringen er det et sentralt mål å bedre lønnsomheten og å styrke satsingen på familiebrukene, dvs enkeltbruk med personlig eierskap, der bruket fungerer både som arbeidsplass og bolig. I tillegg skal næringsutviklingsarbeidet også bidra til å opprettholde en variert bruksstruktur hvor deltidslandbruket og kombinasjonsbrukene gis utviklingsmuligheter ut fra målsettingen om levende bygder og et allsidig næringsliv.

Med dette som utgangspunkt vil altså Flertallsregjeringen legge til grunn at investeringsvirkemidlene i landbruket fordeles på en slik måte at de bidrar til en mer variert bruksstruktur.

Landbruks- og matdepartementet sender i disse dager ut dokumenter som er førende for innretningen på næringsutviklingsarbeid i tilknytning til landbruket: