Historisk arkiv

Landbruk: Samarbeid Norge - Nordvest-Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Fylkesmannen i Troms får tildelt midler fra Landbruks- og matdepartementet for å utvikle samarbeidet i nordområdene med særlig vekt på økt kontakt med Russland.

Landbruk: Samarbeid Norge - Nordvest-Russland

Landbruk: Fylkesmannen i Troms får tildelt midler fra Landbruks- og matdepartementet for å utvikle samarbeidet i nordområdene med særlig vekt på økt kontakt med Russland. Hovedsatsingsområder er planteproduksjon basert på nordlige sorter og utdanning i jordbruk og skogbruk.

I rapporten for 2005 går det fram at planteproduksjon under nordlige forhold, produksjon av såfrø for grassorter, et prosjekt som skal produsere sjukdomsfrie settepoteter for bruk i Arkhangelsk fylke er vikte elementer i satsingen. Opplæring er et annet viktig satsingsområde og som del av et samarbeid med en landbruksskole i Arkhangelsk kommer ungdommer med utdanning i husdyrfag eller veterinærfag fra skolen til Norge og arbeider som avløsere hos norske bønder i ett til to år.

 

Landbruk, Potet, Foto: LMD
Landbruk: Produksjon av sjukdomsfri settepotet er et viktig element i satsningen. Foto: LMD

Det er også etablert samarbeid mellom landbruksskolen i Arkhangelsk og Senja videregående skole på Gibostad om utveksling av lærere og elever og samarbeid om studieplaner og læremetoder. Høgskolen i Nord-Trøndelag har hatt et mangeårig samarbeid med universitetene i Arkhangelsk om utdanning innen husdyrfag og skogbruk.

Fylkesjordsjef Morten Furunes i Troms har ledet dette arbeidet på vegne av departementet siden 2000.