Historisk arkiv

Mat: Prisfest på Matstreif

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Ungdommen stod i fokus på en rekke matpriser som ble utdelt under Matstreif i Oslo. Politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård i Landbruks- og matdepartementet delte bl.a. ut stipend til unge kokker.

Mat: Prisfest på Matstreif

Mat: Ungdommen stod i fokus på en rekke matpriser som ble utdelt under Matstreif i Oslo 10. og 11.06. Politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård i Landbruks- og matdepartementet delte bl.a. ut stipend til unge kokker.

Kokkekonkurransen Go´biten
Under årets Matstreif arrangerte Innovasjon Norge i samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening kokkekonkurranse for lærlinger. Tema var smårettmeny til 18 års bursdag.

I alt 9 lag fra forskjellige deler av Norge deltok og det ble vist stor kreativitet i valg av menyer og juryen var imponert over resultatene. Juryen var delt mellom en fagjury på tre personer og 40 besøkende. Fagjuryen deltok gjennom avviklingen av hele konkurransen både lørdag og søndag mens folkejuryen ble skiftet ut for hver av de tre puljene konkurransen ble oppdelt i. Deltakende lag og menyer på www.matstreif.no.

Seier til Finnmark
Nord og Midt-Norge gikk av med seieren med Nord-Trøndelag og Troms på delt annen plass og Finnmark på første plass. Første prisen var på hele 50.000 kroner fra Innovasjon Norge til utdanningsstipend og kr 10.000 til hvert av lagene på annen plass. Seierlaget fra Finnmark bestod av Merethe Wirkola fra Rica hotel Alta og Ragnhild Fossum fra Quality Hotel Vika.

Kreativ meny
Menyen var sammensatt av røykelaks og blåkveite rullade servert med marinerte nypoteter, kyllingboller med marinerte reker og ruccula dip, badsturøykt lammelår i lefse med ostekrem og polar salat, kalvebiff med potet og sellerirotpurè samt sautert konge-østersopp og sprøstekt eldhusbacon og konfekter med smak av jordbær, appelsin og rabarbra.

Stipend unge kokker
Landbruks- og matdepartementet (LMD) i samarbeid med Norsk Kulturråd og Norges Kokkemesteres Landsforening gir stipend til unge kokker for å fremme bruken av norske råvarer og styrke norsk matkultur. Stipendet er et reise- og utdanningsstipend på kr 25.000 og ble utdelt av politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård i LMD under åpningen av Matstreif.

Prisen ble tildelt Mothita Larsen. Hun vant King Oscars konkurransen i 2005 og ble årets skandinaviske mester i sild i 2005. Mothita har vist gjennom sine konkurranser at hun ser muligheter i råvare sild. Sild har lange tradisjoner på matbordet i Norge. I dag har råvaren lite fokus nasjonalt, men blir mye brukt f. eks i Danmark. Det at Mothita velger å se utfordringen i denne ”gjenglemte” råvaren, betyr mye for et mulig fremtidig fokus. Mothita er fra Odda i Hordaland og arbeider til daglig på Vesta sin kantine i Bergen.

Mothita Larsen. Foto: Arne Rød
Mat: Mothita Larsen fikk stipend for unge kokker av politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Arne Rød, Innovasjon Norge

Pizzapris til Bjølsen skole
16 konkurrerende skoleklasser serverte sin hjemmekomponerte pizza basert på norske råvarer til en utvalgt jury på Matstreif. Vinnerklassen 9c fra Bjølsen skole høstet heder og ære, hele klassen fikk helaften på Peppes pizza og oppskriften sin publisert på mat.no. Peppes stod for produksjon av pizzaene og deltok i juryen.

Konkurransen ble arrangert av Innovasjon Norge, i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket. Målet er at ungdom skal bli inspirert til å synes matlaging er gøy.

Pris for beste stand på Matstreif
Her gikk førsteprisen til Ek Gardspakkeri AS fra Østfold, annen pris til Furkunt og Heimlågga BA fra Sør-Trøndelag og tredje prisen til Nors Økois Skjæveland fra Sogn og Fjordane. Juryen la vekt på både det visuelle ved standen, måten produktene ble presentert på, måten standbetjeningen handterte sine kunder, bekledning, ryddighet og renslighet på standen.


16.06.06