Historisk arkiv

Mattrygghet: Kritikk av slakterier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mattrygghet: EFTAs overvåkingsorgan (ESA) kritiserer i en rapport Mattilsynets tilsyn på slakterier og kjøttproduksjons-virksomheter.

Mattrygghet: Kritikk av slakterier

Mattrygghet: EFTAs overvåkingsorgan (ESA) kritiserer i en rapport Mattilsynets tilsyn på slakterier og kjøttproduksjonsvirksomheter.
 

I rapporten får Mattilsynet kritikk på en flere punkter og det pekes på forbedringsområder. Det vises til svakheter i forhold til interne informasjons- og styringsrutiner, i tillegg til en etterlysning av hvilke kriterier som ligger til grunn for den risikoanalysen som skal føre til prioriteringer av tilsynsoppgaver. Det pekes også på behov for ytterligere heving av kompetansen knyttet til forståelsen av lovfestede krav til virksomhetenes organisering, drift, vedlikehold og egenkontroll. Det samme gjelder også for sporbarhet og dyreidentifikasjon.

Mattilsynet har i etterkant av inspeksjonen igangsatt tiltak for å rette på avvik som ble påvist. Mattilsynet skal melde tilbake til ESA innen 7. april 2006 om hvilke tiltak som er iverksatt og en handlingsplan over tiltak som skal iverksettes.

Landbruks- og matdepartementet har sammen med Helse- og omsorgsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet hatt møte med Mattilsynet for å sikre at Mattilsynet ser på rutiner rundt ESA-inspeksjoner. Departementene har i årets tildelingsbrev til Mattilsynet presisert at Mattilsynet må påse at Norges internasjonale forpliktelser etter EØS-avtalen blir ivaretatt hva angår konkrete tilsyns- og kontrolloppgaver.