Historisk arkiv

Mattrygghet: Zoonoser i EU og Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mattrygghet: EFSA har nylig offentliggjort den årlige rapporten om forekomsten av zoonoser i 25 EU-medlemsland og Norge. Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker.

Mattrygghet: Zoonoser i EU og Norge

 

Mattrygghet:Den Europeiske mattrygghetsorganisasjonen (EFSA) har nylig offentliggjort den årlige samlerapporten om forekomsten av zoonoser i 25 EU-medlemsland og Norge. Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker.

Smitte via mat
Mattrygghet, Egg, Foto: Kerstin Mertens, Samfoto
Zoonoser smitter ofte via forurensede matvarer. I 2004 ble det rapportert mer enn 380.000 tilfeller av zoonotiske infeksjoner hos mennesker i EU, mens det i Norge ble rapportert om 3979 tilfeller. De fleste infeksjonene var forårsaket av Salmonella og Campylobacter, mens sykdomsfremkallende Listeria-bakterier var ansvarlig for de fleste dødsfall.

Omfattende overvåking
Norge har en omfattende overvåking av Salmonella i norske matproduserende husdyr, som dokumenterer tilnærmet frihet for Salmonella. Av 1567 rapporterte tilfeller av Salmonellose hos mennesker i Norge i 2004 var kun ca 25% smittet innenlands. Slike tilfeller settes sjelden i forbindelse med norskprodusert mat.

Campylobacter ble hyppigst funnet i fjørfe og fjørfekjøtt, som også anses for å være blant de hyppigste kildene til sykdommen campylobacteriose hos mennesker. De nordiske landene har alle iverksatt offentlige eller frivillige handlingsplaner for bekjempelse av Campylobacter i fjørfe, og alle kunne rapportere om lavere forekomst i 2004 enn i 2003.

Mattrygghet: EFSA har nylig offentliggjort den årlige rapporten om forekomsten av zoonoser i EU og Norge. Zoonoser er infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker, og som ofte smitter via forurensede matvarer.