Historisk arkiv

Planter: Arktisk frølager for verdens matsikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Planter: Arbeidet med å planlegge et globalt sikkerhetslager for frø på Svalbard vekker oppmerksomhet.

Planter: Arktisk frølager for verdens matsikkerhet

 

Planter: Arbeidet med å planlegge et globalt sikkerhetslager for frø på Svalbard vekker oppmerksomhet.

 

- Lageret vil bli unikt i verdenssammenheng. Hensikten er å tilby en sikkerhet mot at frøressurser går tapt som følge av plantesykdommer, klimaendring, krigsødeleggelser og naturkatastrofer, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Sikkerhetslageret skal bevare frø fra vekster som er viktige for den globale matsikkerheten.

Ideell beliggenhet
Svalbard har en ideell beliggenhet for dette formålet. Blant annet vil permafrosten sikre disse verdifulle ressursene i lang tid selv om strømforsyningen skulle svikte. Lageret vil inneholde kopier av frø som allerede er lagret i genbanker andre steder i verden, og vil fungere som et ekstra sikkerhetsnett for verdens matforsyning.

Norge og de andre nordiske land bevarer i dag frø fra våre matvekster i Nordisk genbank som allerede har etablert et mindre sikkerhetslager for frø på Svalbard. Frøene kan hentes ut og oppformeres dersom frøene som er lagret andre steder skulle gå tapt.

Åpnes i 2007
Landbruks- og matdepartementet, Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet samarbeider om opprettingen av sikkerhetslageret. Nordisk genbank vil få ansvar for driften av lageret. Statsbygg har startet planleggingsarbeidet og det tas sikte på at anlegget på Svalbard kan åpnes i 2007. Byggekostnadene er anslått til cirka 20 millioner kroner.

Kontakt i LMD: Seniorrådgiver Grethe Evjen, tlf. 93 28 79 53.